Srijeda, 8. svibnja 2024.

RENOVACIJA KOPRIVNIČKOG MUZEJA Čimin: Ključna je energetska obnova, no ovim se radovima uređuju i prostori za nove stalne postave

Središnja zgrada Muzeja grada Koprivnice smještena na Trgu dr. Leandera Brozovića u Koprivnici uskoro ide u cjelovitu energetsku obnovu.

Naime, obnova je financirana sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti temeljem ugovora koji su sklopili Ministarstvo kulture i medija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i koprivnički muzej. Ukupna vrijednost projekta pritom iznosi 1,5 milijuna eura od čega 1,3 milijuna stiže iz nacionalnog proračuna, a ostatak se osigurava u proračunu Grada Koprivnice.

Kako nam je to rekao ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, radovi još nisu počeli, već se rade pripremni poslovi i zadaci.

– U tijeku su sve one predradnje koje bi trebalo provesti kako bi Zakon o javnoj nabavi bio ispoštovan, kao i ugovorne obaveze koje muzej ima s ministarstvom i fondom. Odsjek za europske poslove Grada Koprivnice nam je tu jako velika pomoć i zapravo smo zajedno s njima i projektantima u zadnjih nekoliko tjedana uspjeli uskladiti troškovnik potreban za nabavu energetske obnove – objasnio je Čimin.

Javna nabava pritom bi trebala biti pokrenuta kroz tjedan ili dva, dok se početak konkretnih radova očekuje početkom proljeća, a sve bi trebalo završiti kroz godinu dana, otkrio je ravnatelj.

Spomenuo je pritom da Muzej grada Koprivnice tijekom energetske obnove neće biti otvoren za javnost.

– Već u tijeku postupka javne nabave prionut ćemo iseljenju muzejske građe i opreme, a i djelatnici će trebati izaći iz zgrade ne bi li izvođač radova po uvođenju u posao imao slobodan prostor. Nakon toga počinju radovi što znači da će Muzej grada Koprivnice privremeno biti nedostupan javnosti s obzirom na to da će biti pod “skelama” – kazao je Čimin.

Podsjetimo, koprivnički muzej kroz projekt “reVITAlize” odradio je hidroizolaciju i uređenje podrumskih prostorija uz novi stalni postav, a rekonstruirano je krovište. Sad će se pak energetski obnavljati ostatak zgrade, nastavio je ravnatelj.

– To znači zamjenu kompletne stolarije, izvedbu toplinske izolacije svih zidova u negrijanim dijelovima zgrade, izolaciju podova i stropova, rekonstrukciju grijanja, sustava rasvjete i električnih instalacija…. Obavit će se i oni radovi koje je nužno izvesti da bi zgrada bila funkcionalna – u 350-godišnjoj povijesti zgrade došlo je do određenih napuknuća koje je potrebno sanirati i riječ je o statičkom učvršćenju određenih dijelova građevine. Najvažnije je da ćemo poraditi na unutarnjim mikroklimatskim uvjetima i pristupačnosti svih prostora za osobe smanjene pokretljivosti – rekao je i dodao da je po trenutnim proračunima planirana ušteda energije od 38,20 posto.

Ključna stvar kod energetskih obnova je upravo ušteda energije, no jednako tako se ovakvim radovima i uređuju prostori za buduće nove stalne postave, za kraj je poručio Čimin.

– Do toga će trebati doći kroz godinu i pol do dvije. To znači da ćemo u skorije vrijeme sigurno ići u narudžbu i opremanje za novi stalni postav i kasniju izvedbu tog postava. Za to zasad nemamo osigurana potrebna sredstva jer nemamo troškovnik, no sad je pravo vrijeme da tome prionemo. Na tragu smo određivanja pojedinih tema koje će se predstaviti u novom stalnom postavu prizemlja i prvog kata. To će biti sve one važne teme za grad Koprivnicu; obrtništvo, tiskarstvo i druge teme će biti zastupljene u pojedinim dijelovima zgrade na podjednak ili sličan način kao što je to odrađeno i u podrumskim prostorijama – zaključio je.

zatvori