Petak, 10. svibnja 2024.

Prvog dana veljače u Đurđevac dolazi jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena

Ivica Kostelić, jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, 1. veljače dolazi u Đurđevac.

Iz đurđevačke Gradske uprave poručili su da naš proslavljeni skijaš u grad Picoka dolazi zahvaljujući prof. kineziologu Ivoru Boltekovicu-Tkalcu i njegovom ocu Boži. Kostelić dolazi u Dom kulture gdje će od 18 sati pokazati i komentirati svoj film o jedrenju naziva Transat.

– Đurđevac je povijesni grad, a Ivica je profesor povijesti pa se uz sve obveze na naš poziv rado odazvao. Nalazimo se pred realizacijom vlastite želje za dolazak vrhunskog sportaša jer prateći uspjehe obitelji Kostelić u skijanju nismo mogli ostati imuni, kao ni velik dio Hrvatske koja se zaljubila u skijanje, uključujući i nas – pojašnjava prof. Bolteković-Tkalec.

Međutim, nakon završene skijaške karijere Ivica se otisnuo u jedriličarske vode i spojio nespojivo, planinu i more. Snijeg, odnosno led zamijenio je oceanom. Zamijenio je skije za jedrilicu.

Film je snimio u studenom 2021. godine kad je sudjelovao na regati pod nazivom “Transat Jacques Vabre” i postao prvi Hrvat koji je uspješno preplovio Atlantski ocean u toj regati. Zauzeo je 17. mjesto od 45 posada Klase 40. Tu utrku je prošao s koskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom.

– Snimali su zastrašujuće prizore sila mora, višemetarske valove i nalete vjetrova 30 čvorova od Europe do obale Kariba, naziv Martinique. Ivica je odlučio prikazati život na moru kroz tri tjedna, te suživot dva čovjeka nasred oceana. Drugo dostignuće je pobjeda na Prvenstvu Mediterana u Klasi 40 prošle godine. Njegova posada ostvarila je dvije pobjede te tri druga mjesta što mu je donijelo titulu ukupnog pobjednika. Offshore jedrenje je jedrenje 50 nautičkih milja od obale, gdje se u pravilu obala ne vidi –  ističe Bolteković-Tkalec koji je film odgledao i pritom se upoznao sa svojim sportskim i skijaškim idolom.

zatvori