Utorak, 21. svibnja 2024.

Poljoprivredna proizvodnja u padu, Golubić: Očigledno je da mjere koje donose Vlada i Županija nisu bile dostatne, ako je manja proizvodnja veća je cijena

U Koprivničko-križevačkoj županiji došlo je do pada u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kazao je tako pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Dodao je i kako nije došlo do porasta količina, ali je primijećen rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U sektoru poljoprivrede 2022. godina bila je obilježena poremećajima u tržištu posebice glede prodajnih cijena jer su rasle. U ratarstvu su cijene 2022. godine bile ogromne, a danas su gotovo dvostruko manje i taj trend se zaustavio. Visok je bio i rast ulaznih troškova i sve se to reflektiralo na ulazne cijene stočarstva. Svi ti poremećaji govore da se sve manji broj osoba bavi ovom djelatnošću. Kada je riječ o pravnim osobama koje se bave tom djelatnošću, prikazan je veći broj uvoza od izvoza – ističe.

Dodao je i kako je poljoprivreda strateška djelatnost koja je važna na regionalnoj, ali i na nacionalnoj razini. Unatoč tomu, riječ je o rizičnoj djelatnosti.

– Poljoprivreda je izložena klimatskim promjenama te svim vrstama kriza koje postoje. Tako da se očekuje da će i dalje pažnja biti posvećena dodjeli potpora sa svih razina tom sektoru u nadi da će očekivani prinosi i količina poljoprivrednih proizvoda na tržištu umanjiti neravnoteže i rast cijena – poručio je.

Da je situacija vrlo problematična smatra čelnik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kada je riječ o proizvodnji, ona je u padu i brojke su sve lošije. Nekakve bilance pravnih osoba su u plusu i možemo reći da su poljoprivrednici koji su proizvodili i zaradili nešto na tome. Ako je manja proizvodnja veća će biti cijena i to je nešto što je stvar ponude i potražnje. Očigledno je da mjere koje donose Vlada Republike Hrvatske i Županija nisu bile dostatne da bi se ta proizvodnja zadržala na istoj razini te je sada u padu – zaključio je i dodao kako je to neprihvatljivo.

zatvori