Srijeda, 15. svibnja 2024.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u subotu na Danici, otvorit će se i novi izložbeni prostor

Na Spomen području Danica u subotu će se obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a otvorit će se i novi izložbeni prostor.

U Muzeju grada Koprivnice podsjećaju da je riječ o danu koji se svake godine obilježava 27. siječnja Rezolucijom Ujedinjenih naroda od 2005. godine u spomen kad je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Obilježavanje u Koprivnici pritom organiziraju koprivnički muzej, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, Vijeće srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Udruga antifašista grada Koprivnice, Židovska općina Koprivnica i Grad Koprivnica.

Prema programu, u 10:30 na spomen području položit će se vijenci, dok je za 11 sati predviđeno otvorenje novouređenog izložbenog prostora i izložbe “Od Danice do Jasenovca” čiji su autori Martina Barešić i Đorđe Mihovilović. U muzeju dodaju da je novouređeni izložbeni prostor ostvaren inicijativom Udruge antifašista grada Koprivnice u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Uz to, održat će se i prigodni program učenika Osnovne škole Braća Radić, Osnovne škole Đuro Ester, Osnovne škole Podolice i Gimnazije Fran Galović.

zatvori