Srijeda, 8. svibnja 2024.

Muzej grada Koprivnice zabilježio porast broja posjetitelja, Čimin: Prošla godina bila je vrlo raznolika i plodonosna

Muzej grada Koprivnice u prethodnoj godini obišlo je gotovo 15.000 posjetitelja.

Ravnatelj muzeja Robert Čimin naglasio je da je to porast od gotovo 2.000 posjetitelja u odnosu na 2022. godinu, a porastao je i broj aktivnih pratitelja na društvenim mrežama.

– Programe i izložbe u muzeju posjetilo je 4.993 korisnika, Galeriju Koprivnica posjetilo je 3.789 korisnika, Galeriju Mijo Kovačić 3.416 korisnika, Galeriju naivne umjetnosti njih 604, Galeriju skulptura Ivan Sabolić 491, a edukativni programi izvan muzeja obuhvatili su dodatna 1.603 korisnika što ukupno iznosi 14.896 korisnika. Jednako tako predstavljanjem i sudjelovanjem na društvenim mrežama dosegla se brojka od 5.231 pratitelja – istaknuo je ravnatelj.

Čimin je još podsjetio da koprivnički muzej sukladno godišnjem programu rada i razvitka ustanove organizira izložbe, bavi se očuvanjem kulturne baštine, digitalizacijom, edukacijom i nakladništvom.

– Prethodna godina bila je vrlo raznolika i plodonosna što se ogleda i u vidu povećanja broja naših korisnika – naveo je.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

Posjetitelje su u muzejske prostore privukle upravo različite muzejske i umjetničke izložbe, dodao je ravnatelj.

– U Galeriji Koprivnica posjetitelji su mogli posjetiti izložbe poput “Put čipke”, “Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb”, “Arbor vitae” Gordane Špoljar Andrašić, “Rastakanje” Tonija Franovića i “Važno je zvati se IVAN: Generalić / Večenaj / Rabuzin / Lacković” iz Zbirke Vladimira Malogorskog, a do kraja godine realizirana je izložba fotografa Krešimira Tadića i “Drava Art Biennale 2023”. U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu postavljena je izložba naziva “Sakupljači i ostavštine: Ivan Sabolić” kao autorova ostavština iz 1986. godine, a potom i “1903. u Hrvatskoj” u povodu 120. obljetnice hrvatskog narodnog pokreta i Kunovečke bune te u suradnji s Udrugom žena Peteranec u sklopu Galovićeve jeseni “Svilni robec i šlingana bluza” o povijesti odijevanja u Peterancu. Hlebinska galerija u ovoj je godini dočekala kraj obnove i krajem godine predstavila je skupnu likovnu izložbu “Igra”, prethodno predstavljenu i u Prelogu – objasnio je.

Također je istaknuo kako su provedena i istraživanja, a u suradnji s koprivničkom Knjižnicom i čitaonicom Fran Galović održan je stručni skup.

– U provedenim istraživanjima treba istaknuti zaštitna arheološka iskopavanja lokaliteta Sveta Klara u Novigradu Podravskom i onog u Draganovcu, a tijekom godine proveden je veći broj konzervatorsko-restauratorskih zahvata na raznovrsnim muzejskim predmetima uz pomoć muzejskih tehničara i vanjskih suradnika među kojima se nakon punih pet godina u naš muzej vratilo “Raspeće” Ivana Večenaja iz 1978. godine. U suradnji s koprivničkom knjižnicom održan je stručni skup posvećen književnici Boženi Loborec, a radovi izneseni na njemu objavljeni su u novom izdanju Podravskog zbornika koji je ovoga puta posvećen akademiku Dragutinu Feletaru kao njegovu glavnom pokretaču 1975. godine. Objavljen je i zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u travnju 2022. godine naziva “Romi u Podravini i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu”, kao i zbornik radova i katalog zbirke Ivana Sabolića u Peterancu. Zbornici su predstavljani u Zagrebu, Koprivnici, Ludbregu i Đurđevcu – rekao je Čimin.

Dodajmo i kako je uz pomoć Ministarstva kulture i medija te Grada Koprivnice nabavljena oprema kojom se čuva muzejska građa i potom prezentira javnosti koristeći suvremenu tehnologiju, a početkom jeseni muzealce je posebno obradovala vijest o odobrenju nešto više od 1,3 milijuna eura sredstava kojima će se muzejska središnja zgrada tijekom sljedeće dvije godine u potpunosti energetski obnoviti i biti spremna za novi stalni postav, otkrio je Čimin.

Za kraj je naveo i kako se 26. siječnja održava Noć muzeja s glavnom temom razvoja nove publike.

zatvori