Srijeda, 8. svibnja 2024.

MLADI U MUZEJU Čimin: Otvoreni smo za takvu publiku i pokušavamo im približiti sve programe, naš pristup je tu jako važan

Privlačenje mlađih generacija u kulturne ustanove u današnje vrijeme vrlo je važan zadatak.

Naime, Muzej grada Koprivnice u prosjeku je posjetilo oko 15.000 korisnika od čega je 5.400 mladih i djece, a kako nam je kazao ravnatelj Robert Čimin, to je izuzetno dobra brojka.

Pojašnjava i da se u manjoj sredini, koja nije potpuno turistički razvijena, većinom i oslanjaju upravo na spomenute korisnike.

– Kroz muzejsku pedagogiju pokušavamo različitim programima privući mlade od predškolskog uzrasta pa sve do studenata. Naime, izlazimo i izvan prostora samog muzeja te provodimo programe poput prošlogodišnjeg “Muzej u vrtiću”, a ove godine kao i prethodne imamo “Muzej u školi”. To znači da muzejski stručnjaci i pedagoginja često odlaze u škole i tamo predstavljaju muzej na nešto drugačiji način ne bi li tako našim mladim sugrađanima omogućili kvalitetnije razmišljanje, odnosno samu potrebu dolaska u muzejsku ustanovu – kazao je.

Ravnatelj Čimin ističe kako je prošle godine muzejsku ustanovu ili muzejski sadržaj posjetio oko 581 korisnik predškolskog uzrasta, dok najveću bazu ili 20 posto od ukupnog broja posjećenosti čine učenici osnovnih škola kojih je bilo 3.003.

– Kad je riječ o srednjoškolcima tu smo na 1.405 posjetitelja što je 10 posto ukupne posjećenosti, a imamo i jedan novi program naziva “Muzej za 5!” koji kvalitetno provodimo s Gimnazijom Fran Galović. I studenti su nam se u posljednje vrijeme priključili poglavito zbog programa koji prilagođavamo njihovom uzrastu, a tu nam je i aktualna izložba “Drava Art Biennale” gdje smo na 410 studenata – pojašnjava.

Prema godišnjem programu rada i razvitka ustanove osnovnim i srednjim školama upućuju se sadržaji Muzeja grada Koprivnice, a kako nam je kazao ravnatelj, u svemu je važan pristup.

– Povremenim kontaktima s pojedinim profesorima i ravnateljima dolazimo do mogućnosti da djeca i mladi izađu iz škole i dođu na naše programe. Moram naglasiti kako to poprilično dobro funkcionira i da smo otvoreni za takvu publiku, stoga pokušavamo sve programe približiti najmlađima. Neki su programi primjereniji, dok su drugi ipak za starije. Međutim, naš pristup je tu jako važan, a ukoliko mladima to predstavite na prihvatljiv način dobit ćete kvalitetnu povratnu informaciju – zaključio je.

zatvori