Petak, 10. svibnja 2024.

Mihočka: Šah je plemenita igra koja višestruko koristi djeci i mladima

Šah je plemenita igra koja je izrazito bitna za djecu i mlade.

Poručio nam je to Nikola Mihočka, predsjednik Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije i direktor Turnira polaznika šaha u školama koji je u Koprivnici okupio brojne mlade natjecatelje.

>> FOTO Turnir polaznika šaha u školama okupio brojne mlade natjecatelje

S obzirom na to da je Mihočka i učitelj u osnovnoj školi, zna kolika je važnost šaha za razvoj djece i mladih pa mu je jedan od prioriteta tako bio omogućiti uvođenje šaha u svim školama na području naše županije u čemu je i uspio.

– Ravnateljice i ravnatelji su to odmah prepoznali pa sam obilazio škole i donirao sredstva, a sve je palo na plodno tlo i djeca su pokazala veliki interes. Igranje šaha ima jako puno prednosti – od razvoja kreativnosti, organizacije, snalaženja i druženja, pa između ostalog i borbe protiv diskriminacije, ovisnosti… Šah je plemenita igra u kojoj se uvijek na početku protivnici rukuju i zažele jedan drugome sreću, a na kraju poraženi čestita pobjedniku, nikad nema nereda. To je igra koja višestruko koristi djeci i mladima – mišljenja je Mihočka.

Zanimljivo, i mnoge druge županije prepoznale su ključnost šaha kao igre kod odrastanja pa su i one pošle istim putem, nastavio je Mihočka.

– No, dosad nijedna županija nije dostigla naš stupanj i možemo reći da smo jedina županija u Hrvatskoj u kojoj se igra šah u svim osnovnim i srednjim školama i na to smo jako ponosni, a to je i odjeknulo ne samo diljem Hrvatske, već i Europe; rijetko koja zemlja ili regija ima tako puno mladih šahistkinja i šahista koji igraju šah po školama. Nama to djeca puno vraćaju pa već samo ove školske godine na školskim natjecanjima u kategoriji osnovnih i srednjih škola državni prvaci dolaze upravo iz naše županije, a riječ je o šahistima iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski i Gimnazije Fran Galović. To najbolje govori o uspješnosti cijelog projekta – zaključio je Mihočka.

zatvori