Srijeda, 15. svibnja 2024.

Koprivnički knjižničari izložili plakate važnog značaja, Vajzović: Prava ljepota nije definirana tuđim mjerilima

U izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović do kraja siječnja izložena je izložba edukativnih materijala projekta “Svoja”.

Knjižničarka Jasminka Vajzović naglasila je kako je riječ o projektu koji su pokrenuli Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Goethe-institut Kroatien u suradnji s dvjema pedagoginjama iz njemačkog instituta za medijsku pedagogiju u Münchenu.

– Projekt je namijenjen djevojčicama i djevojkama u dobi od 10 do 16 godina s ciljem da osvijeste svoje snage i kako ih mogu iskoristiti za ostvarivanje pozitivnog utjecaja na vlastiti život, ali i na zajednicu u kojoj žive – poručila je Vajzović.

Projekt tako nudi alate i strategije koje mogu pomoći u stvaranju rezistentnosti na negativne i štetne sadržaje na internetu i društvenim mrežama, prvenstveno u odnosu na rodne stereotipe i stereotipe o izgledu, nastavila je.

– Osnovne informacije nalaze se na plakatima u kojima su izložene četiri teme; Filtrirana ljepota, Pritisak i očekivanja, U mreži – kako influenceri utječu na nas i Pa što ako nije online? – kazala je Vajzović.

Za kraj je dodala da su plakati izloženi kako bi se široj javnosti ukazalo na problematiku društvenih mreža te da prava ljepota nije definirana tuđim mjerilima i da osobna sreća nije uvjetovana društvenom percepcijom ili brojem objava na društvenim mrežama.

zatvori