Utorak, 14. svibnja 2024.

Knjižnica zaključno s 2023. godinom ima oko 9.000 aktivnih korisnika, Galinec: Koprivničanci čitaju više od hrvatskog prosjeka

Zaključno s 2023. godinom Knjižnica i čitaonica Fran Galović ima oko 9.000 aktivnih korisnika, a više podataka bit će poznato krajem siječnja.

Kazao nam je tako ravnatelj Karlo Galinec i napomenuo kako još uvijek traje proces obrade podataka.

– Imali smo oko 7.200 učlanjenih, no trenutno smo u procesu obrade podataka pa ćemo do kraja mjeseca imati i točne podatke. Ono što je sigurno jest da je ostvaren rast u odnosu na 2022. godinu – kazao je.

Upitali smo ga i koliko naši sugrađani čitaju, a istaknuo je kako smo ipak iznad prosjeka.

Snimio Marko Posavec.

– Koprivničanci čitaju više od hrvatskog prosjeka. U Koprivnici čita oko 25 posto stanovnika, dok je neki hrvatski prosjek 15 posto, ali u europskim ili svjetskim razmjerima još uvijek zaostajemo. Vjerujem da će se ta brojka popraviti uz rad svih nas, a tu ubrajam i odgojno-obrazovne ustanove koje bi trebale raditi na poticanju čitanja od najmanjih nogu – navodi.

Kada je riječ o najčitanijim naslovima na Odjelu za odrasle, Galinec ističe da ih je bilo puno, a u samom vrhu našla su se i neka domaća imena.

– Što se tiče beletristike i svjetske književnosti na prvom mjestu je “Čovjek zvan Ove”, puno se čitala i “Vojvotkinja u noći”, tu je i “Kad bi ljubav bila jednostavna”, od domaćih autora prednjači Kristijan Novak sa svoje dvije knjige “Ciganin, ali najljepši” i “Črna mati zemlja” te naš domaći autor Marko Gregur sa svoje dvije knjige “Vošicki” i “Šalaporte” – zaključio je.

zatvori