Utorak, 14. svibnja 2024.

Gostovanjem umjetnika Tina Dožića počinje redovni program u AK galeriji

U koprivničkoj AK galeriji danas u 19 sati započinje redovni godišnji galerijski program i to gostovanjem umjetnika Tina Dožića i njegovom zvučnom izvedbom “re-cycles”.

– Riječ je o radu temeljenom na otpadnim predmetima. Tin Dožić koristi elektronički otpad, stare alate i druge zastarjele materijale kako bi stvorio elektroakustičke i mehaničke instrumente. Komponente starih elektroničkih uređaja i alata postaju mikrofoni koji registriraju elektromag-netske emisije (zavojnice iz izvora napajanja), generatori tonova (motori), rezonantna tijela (metal i drvo) te pokretljivi mehanizmi koji proizvode zvukove – rekla je kustosica AK galerije Tanja Špoljar.

Objasnila je da je Dožić tijekom svog boravka na ljetnom rezidencijalnom programu u Rotterdamu prikupio elektronički otpad i odbačene materijale putem donacija i kupovinom u secondhand trgovinama.

– Od tih materijala stvorio je mehaničke objekte za proizvodnju zvuka. Proces izrade tih objekata je improvizacijski, ovisno o tome što se pronađe i konstrukcijskim mogućnostima tih uređaja. Rezultat je izvedba zvuka koja koristi pokrete zastarjelog kao sredstvo za davanje nove vrijednosti odbačenim materijalima. Rad ističe glazbene potencijale materijala, kao i problematiku prekomjerne potrošnje i onečišćenja. Budući da je rad proizveden u Rotterdamu recikliran nakon izvedbe, verzija za AK galeriju je proizvedena iznova koristeći istu metodologiju i principe – zaključila je Špoljar.

zatvori