Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO ŽKK Podravac živi svoju renesansu pod Betlehemovim vodstvom: Neporaženi smo u prvom dijelu sezone, nastavljamo igrati dobru košarku

Virje se već dugo godina smatra najkošarkaškijim selom u Hrvatskoj.

Virovci imaju ženski i muški klub, a trener u oba kluba je poznati koprivnički košarkaški strateg Damir Betlehem kojeg smo posjetili na treningu virovskih košarkašica.

– U košarci sam od svojih tinejdžerskih dana, više od 40 godina i to najprije kao igrač, a onda kao trener. Trenirao sam sve, od škole košarke do seniora i seniorki u klubovima Koprivnica i Podravac – ističe Betlehem.

Dodaje kako je bolje rezultate postigao sa ženskim selekcijama nego muškim, jer je s njima duže trenirao.

– Osim osvajanja prvih mjesta u svim ženskim mlađim dobnim kategorijama i odlaska na poluzavršnice prvenstva Hrvatske, sa seniorkama Podravca iz Virja prošle sezone bio sam drugi u skupini A1 ženske lige i igrali smo kvalifikacije za Premijer žensku ligu. Nismo uspjeli, imali smo mladu ekipu koja je prvi put dosegla ovu razinu, ali igrali smo i nismo se osramotili, niti smo ikome bili kanta za napucavanje, ostvarili smo dvije pobjede i stekli iskustvo. Ove godine smo osvojili Kup Ružica Meglaj-Rimac za regiju Sjever i ušli među 16 najboljih ekipa u državi gdje nas je, uz snažan otpor, zaustavila ekipa Košarkaškog kluba FSV iz Rijeke koja igra Premijer ligu – pojašnjava.

Svoj najveći uspjeh u trenerskoj karijeri ostvario je sa Ženskim košarkaškim klubom Podravac koji i sada trenira.

– Moj najveći uspjeh kao trenera bilo je osvajanje Prvenstva Hrvatske U-13 za djevojčice u sezoni 2019./202. Te sezone nismo izgubili ni jednu utakmicu, a nanizali smo sve renomirane košarkaške centre – Gospić, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb. Iz te generacije imamo kadetkinje Ivu Šoš, Lanu i Tenu Popović koje danas ravnopravno pridonose uspjehu seniorske ekipe – naglasio je.

U Podravcu mu je ovo treći “mandat”. Naime, prvi puta je ženske košarkašice Virja vodio u sezoni 2008./2009., nakon toga trenirao ih je u sezoni 2019./2020. te se ponovno vratio u sezoni 2022./2023. te se zadržao do danas.

– Unutar kluba treniram mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke s kojima sam ove sezone bio drugi te seniorsku ekipu. Istovremeno sam i trener kadeta Košarkaškog kluba Podravac, već treću sezonu – pojasnio je.

Drugi dio seniorske sezone počeo je jučer.

– Sa stanjem na tablici sam zadovoljan, moram biti, sve smo dobili. Što se tiče kadra, u drugom dijelu bit ćemo oslabljeni za jednu iskusnu igračicu Petru Šimunić koja je u prelaznom roku otišla igrati u Premijer ligu za Zagreb. Sretan sam zbog nje, ali budemo probali nadoknaditi njezino odsustvo. Nemam ništa od toga da se žalim, igramo dalje – optimistično najavljuje.

Betlehem je naglasio kako nema rezultatski imperativ.

– Želim samo da nastavimo dalje onako kako smo igrali u prvom dijelu sezone i da i ove godine igramo kvalifikacije za Premijer ligu. Sve igračice su jako talentirane. Poštujem i obožavam svoje ekipe koje treniram, pogotovo jer naš bazen iz kojeg crpimo igrače i igračice, za razliku od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rijeke, Osijeka i pogotovo Zagreba, nije veći od 5.000 ljudi – zaključio je.

zatvori