Nedjelja, 26. svibnja 2024.

FOTO Zimski praznici u koprivničkoj knjižnici obilježeni radionicama za djecu, veselim druženjima priključili se i roditelji

Tijekom zimskih praznika u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović održane su brojne radionice za djecu.

Naime, tijekom prvog dijela zimskih praznika jedan od programa koji je privukao pozornost bila je protipiraonica u kojoj su djeca design thinking metodom radila prototip supersanjki.

– Počeli su od problema, odnosno nedostatka snijega da koriste sanjke. Kako bi ih ipak mogli koristiti napravili su prototipove u kojima sanjke imaju kotače, motor na solarnu energiju, propelere ili pedale te plutajuće sanjke. Ideje i rješenja bila su inovativna, a svi prototipovi ekološki održivi. Ovakav način razmišljanja potiče inovacije, empatiju, generira nove ideje i navodi djecu da razmišljanjem rješavaju problem, povećava samopouzdanje i kreativnost kod djece – kazala je Danijela Petrić iz koprivničke knjižnice.

Održana je i radionica 3D printanja tijekom koje su polaznici izrađivali ukrase te predmete na dva načina.

– Koristili su gotove modele iz bogate online baze te ih prilagođavali za print prema vlastitim željama. Tako su nastali zanimljivi 3D ukrasi, kuglice, medenjaci i zmajevi – rekla je.

Tijekom drugog dijela praznika održana su i dva izazova, odnosno Lego i kreativni izazov. Pružanjem ovakvih usluga i programa cilj je djeci omogućiti uvid u svijet tehnologije, ali se potiče i njihova kreativnost i stvaralaštvo.

– U Lego izazovu sudjelovalo je 10 polaznika, a njihove kreacije bile su tematski vezane uz zimu ili Harryja Pottera. U osmišljavanju jedinstvenih rješenja osim djece sudjelovalo je i nekoliko roditelja. U posljednjoj radionici, odnosno u kreativnom izazovu djeca su redizajnirala svoju odjeću kako bi ju ponovno mogla koristiti, a sve pod vodstvom poznate koprivničke dizajnerice Vlaste Puklavec. U svemu je sudjelovalo 12 polaznika od šest do 12 godina, a pokazali su zavidnu vještinu u osmišljavanju kreacija – poručila je Petrić.

zatvori