Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Noć muzeja u Virju okupila mnoštvo mještana i gostiju, zaljubljenika u kulturu, povijest i baštinu

U Virju je sinoć održana tradicionalna manifestacija Noć muzeja, a Virovcima je ovo 11. godina kako sudjeluju u ovoj manifestaciji koja u Hrvatskoj ima tradiciju već 19 godina.

Budući da zgrada Zavičajnog muzeja Virje prolazi kroz intenzivne građevinske zahvate, bogat program održan je na nekoliko lokacija i odlično se poklopio s ovogodišnjom temom Muzeji i nova publika.

Virovska Noć muzeja započela je matinejom u dječjem vrtiću. Djeca su kroz cijeli tjedan sudjelovala u brojnim tematskim aktivnostima te se upoznala s dijelom kulturne baštine svoga kraja. Da bi im se što više približio značaj kulturne baštine, s djecom je knjižničarka i ravnateljica Narodne knjižnice Virje provela zanimljive i kreativne radionice.

U novouređenom Domu zdravlja u Virju dr. med. Darko Kekelj predstavio je pak svoju izložbu fotografija motiva snimljenih u Podravini.

U predvorju Društvenog doma uslijedila je izložba kipića – svetačkih sličica, a potom je za sve zaljubljenike u povijest Nikola Cik održao predavanje o nastanku i razvoju Virovskih konaka, tema o kojoj su posjetitelji Noći muzeja još prošle godine željeli čuti nešto više.

Nakon večernje zakuske Noć muzeja završila je koncertom na kojem je nastupio akustični duo Cota G4 – Marko Osmanović i Dinko Likar.

Umjetnost, povijest i baština ispreplele su se i kroz novi projekt pokrenut u sklopu ovogodišnje Noći muzeja – digitalizacije obiteljske baštine.

– Ljudi su nam donijeli fotografije kako je Virje nekad izgledalo, a koje su nas baš iznenadile. Odaziv je bio velik i imali smo nekoliko upita kad ćemo ponoviti ovaj projekt, jer očito je da te baštine i starih materijala ima jako puno. Dogovorit ćemo svakako nove datume kako bi nam naši mještani mogli dolaziti sa starim fotografijama i materijalima koje ćemo digitalizirati. Na taj način trajno čuvamo i stvaramo dostupnima prave povijesne izvore – istaknula je ravnateljica Narodne knjižnice Virje Ivanka Ferenčić Martinčić.

Dodajmo kako će izložbe fotografija i svetačkih sličica u Domu zdravlja, odnosno u predvorju Doma kulture, ostati otvorene sve do 26. veljače.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

Objavljuje Podravski radio u Petak, 26. siječnja 2024.

zatvori