Subota, 27. travnja 2024.

FOTO U Vatrogasnom domu u Kunovcu obilježena znamenita Kunovečka buna, ujedno otvorena izložba “1903. u Hrvatskoj”

U Vatrogasnom domu u Kunovcu traje obilježavanje znamenite Kunovečke bune.

Događaj je to koji zajednički organiziraju Čuvari baštine DVD-a iz Kunovca, Općina Koprivnički Ivanec, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Muzej Brdovec i Muzej grada Koprivnice.

U sklopu obljetnice postavljena je i otvorena izložba pod nazivom “1903. u Hrvatskoj” koja je kao izložbeni projekt 13 hrvatskih muzeja u povodu obilježavanja 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta obišla niz naselja diljem Hrvatske koja su vezana za ova događanja.

Podsjetimo, Hrvatski narodni pokret je 1903. i 1904. godine zahvatio velik dio Hrvatske, pa tako i Podravinu, a u Kunovcu je bilo i nekoliko žrtava. Njima u spomen postavljena je ploča s imenima, a uspomena na Kunovečku bunu održava se do današnjih dana.

O ovome izložbenom projektu večeras je govorila ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani, ujedno inicijatorica projekta. Povijesni kontekst i osnovne činjenice o Kunovečkoj buni predstavio je viši kustos iz Muzeja grada Koprivnice, povjesničar Dražen Ernečić.

Za prigodni program zaduženi su članovi i članice DIF-a iz Koprivničkog Ivanca, sekcije Čuvara baštine DVD-a iz Kunovca i Udruge žena Srca Kunovca, a slijedi večera i druženje uz nastup tamburaškog sastava Krizni stožer.

zatvori