Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO U Noći otvorenih vrata brojni ljubitelji tradicije, baštine i kulture posjetili izložbu zidnih krpa u etno zbirci Bakina priča

U Etno zbirci Bakina priča u Kladarama otvorena je izložba zidnih krpa pod nazivom “Prijateljstvo, mir i sloga nek nas prati sve do groba”.

U sklopu Noći muzeja Čuvarice kulturne baštine iz Kladara i ove su godine održale Noć otvorenih vrata Etno zbirke Bakina priča tijekom koje je otvorena izložba oko 70 zidnih krpa poznatih i kao zidnjaci ili kuvarice.

– I ove smo godine za Noć muzeja otvorili našu zbirku za sve posjetitelje s ciljem da prikažemo nešto novo i nešto vezano uz nekadašnji način života, odnosno kako je izgledao dio života prije 50 godina. Izložbom želimo prikazati zidne krpe koje su većinom bile bijele krpe, pravokutnog oblika i krajem 19. te početkom 20. stoljeća nije bilo kuće u Podravini koja nije imala takvu krpu, najviše u kuhinji. Razni motivi na krpama vraćaju nas u prošlost i pomažu nam očuvati našu tradiciju zbog čega nam je jako drago što i ove godine imamo veliku posjećenost  – rekla je predsjednica udruge Čuvarice kulturne baštine Majda Kodžaga.

Dodajmo kako se u Etno zbirci, osim zidnih krpa koje su čuvale članice udruge Čuvarice kulturne baštine, mogu pronaći i kuvarice koje čuvaju članice Udruge žena Kloštar Podravski te članice Hrvatskog folklornog društva Sesvečica iz Podravskih Sesveta.

zatvori