Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO: RADI SE NOVI BIBLIOBUS Mikec: Svaki centimetar prostora je pomno isplaniran, imat će široki ulaz s dvostrukim vratima i razne usluge

Cestama Koprivničko-križevačke županije uskoro će voziti i jedno novo, posebno i izuzetno važno vozilo.

Naime, u Sloveniji se trenutno izrađuje novi bibliobus koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović koji će staro vozilo otpremiti u zasluženu i prijeko potrebnu mirovinu, ali i uvesti mnoge novine te unaprijediti pružanje knjižnične usluge za velik broj malih i velikih čitača diljem županije.

Valentina Mikec, voditeljica koprivničke službe Bibliobusa i diplomirana knjižničarka – informatorica, rekla nam je tako da je kamionsko podvozje za novi bibliobus koprivnička knjižnica nabavila još krajem 2022. godine, no ono je u ljeto prošle godine otputovalo u Maribor u tvrtku koja izrađuje kompletnu nadogradnju podvozja.

– Kupili smo samo podvozje vozila, a svi ostali radovi i kompletan teretni prostor moraju biti izgrađeni iznova kako bi se u njega namjenski smjestio prostor nove pokretne knjižnice. Radovi su u tijeku i to nas jako veseli, a očekujemo da bi radovi dogradnje trebali biti gotovi do 15. ožujka, a nakon toga je potrebno napraviti homologaciju i tehnički pregled kako bi vozilo bilo spremno i tehnički ispravno za promet. Zatim slijedi oslikavanje vozila, odnosno obljepljivanje dizajnom koji će biti privlačan i prepoznatljiv za korisnike i širu javnost, a nakon svega toga novi bibliobus moramo dobro urediti te opremiti knjigama i svom opremom za rad na terenu. Jedva čekamo novo vozilo i nadamo se da ćemo što prije krenuti na teren – kazala je i dodala da su koprivnički knjižničari nedavno i obišli radove u Sloveniji.

Spomenimo i da stari bibliobus do daljnjega, odnosno do drugačije obavijesti nije u mogućnosti obilaziti teren radi bolesti, a Mikec nam je objasnila kako je trenutno vozilo u prometu od 2004. godine.

– Sadašnje vozilo će kroz dva mjeseca navršiti 20 godina, a inače, ovakva specijalna vozila kojima je namjena da budu pokretna knjižnica imaju osnovni rok trajanja od 10 godina. Naš je bibliobus odradio dvostruki radni vijek i počeo je pokazivati znakove starenja. Dio radnog vijeka nije imao ni garažu pa je i to utjecalo na koroziju i probleme s prokišnjavanjem koje imamo – navela je.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Novi bibliobus će pak imati razne nove sadržaje i mogućnosti, a u planu je i proširenje usluga, nastavila je Mikec.

– Za razliku od starog, novi bibliobus neće imati spojenu kabinu i radni prostor, već će oni biti odvojeni pa će i to strukturno unaprijediti tehnički aspekt vozila. Jako nam je važno da će novi bibliobus imati široki ulaz s dvostrukim vratima i rampu za osobe s invaliditetom koja će i njima omogućiti korištenje naše usluge što u trenutnom vozilu nije moguće. S našim izvođačem radova uspjeli smo dogovoriti namještaj busa na način da je svaki centimetar prostora pomno isplaniran i iskorišten ne samo za jednu, nego i za više namjena. Imat ćemo veliki kutak za boravak djece uz puno sjedećih mjesta što će nam uvelike olakšati provedbu programa i utjecati na ugodu boravka svih naših korisnika, a i knjižničarski radni prostori bit će adekvatniji. Nova informatička oprema i mjesto za rad korisnika na računalu doprinijet će tome da unaprijedimo postojeće usluge, ali i uvedemo neke nove što je također u planu – objasnila je.

Spomenimo za kraj da su koprivnički knjižničari zadovoljni svojom bibliobusnom službom, a cijene ju i korisnici te je njihov broj svake godine u porastu.

– Imali smo velik izazov u pandemiji koronavirusa koja je sve djelatnosti zaustavila na jedno vrijeme, no sve se to polako vraća na staro. Brojem korisnika smo zadovoljni i ima ih više od 2.000, a uključeni su svi vrtići, škole i ostali zainteresirani na području 17 općina s područja županije. Jako je važno da se naša usluga održi jer je ona savršeno rješenje za pristup knjižničnoj usluzi stanovnicima najudaljenijih mjesta; znamo da rijetko koja općina može imati svoju vlastitu knjižnicu, dok bibliobus kao pokretna knjižnica može doći do gotovo svakog kutka županije. Pristup knjizi i knjižničnoj usluzi je kod bibliobusa ključan element – zaključila je Mikec.

zatvori