Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO: PODRAVKIN NOVI VIZUAL Dalić: Čuva naše dvije trajno povezane i neraskidive stvari – srce i crvenu boju

Grupa Podravka od danas ima novi, moderniji vizualni identitet.

Svečano predstavljanje održano je danas u poslovnom sjedištu Kompanije sa srcem, a kako su to uvodno rekli iz Podravke, prošlo je 20-ak godina od predstavljanja zadnjeg vizualnog identiteta pa je bilo vrijeme za “ušminkavanje” u skladu s novim strategijama i vrijednostima.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić prilikom službenog predstavljanja je kazala da su kompanije kao i ljudi, odnosno tijekom vremena se razvijaju i prilagođavaju zahtjevima vremena, a cijelo to vrijeme pokušavaju pokazati ono najbolje. Upravo se tako mijenjala i još uvijek se mijenja i Podravka.

– Podravka je definirana kao globalno prisutna kompanija koja je svakodnevno u kontaktu s ljudima različitih kultura i običaja i stoga smo, kako bismo dodatno osnažili našu globalnu prisutnost, započeli brojne transformacijske promjene u gotovo svim segmentima poslovanja, a cilj svih tih promjena je trasirati budućnost Podravke i osigurati njenu budućnost kao globalno uspješne hrvatske multinacionalne kompanije. Mnogo smo zadataka obavili u toj transformaciji i dobar dio njih se vidi promatraču i izvan kompanije, a dio njih su procesi koji su krucijalni za naš uspjeh, a ne vide se sasvim dobro izvana. Sve to, i ono što dobro vidite, kao i one promjene koje možda malo manje vidite u cjelini, reflektiraju se u našem rezultatu i rastu vrijednosti kompanije i cijene dionica – navela je Dalić.

Nastavila je kako rast vrijednosti Podravke ujedno znači i rast prinosa Podravkaša, ali i svih hrvatskih građana koji štede u drugom mirovinskom stupu i koji će iz njega primati mirovine. Sve je to moguće jer u Podravki tijekom ovoga puta i svih tih promjena nisu zaboravili na potrošača i njegove potrebe kako na hrvatskom, tako i na svjetskom tržištu, dodala je Dalić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Shodno svemu, odluka o promjeni vizualnog identiteta nastala je kao logična posljedica svih ovih zbivanja, promjena i cilja te ambicije da Podravka nastavi trasirati budućnost uspješne hrvatske multinacionalne kompanije.

– Tijekom godina i puteva kojima se Podravka mijenjala, rasla i ostvarivala sve svoje uspjehe, ona je također čuvala ono najbitnije i najvrjednije, ono po čemu se upisala u srca i odluke naših potrošača. Upravo tom logikom pristupili smo i odluci o načinu i putu kako promijeniti vizualni identitet, kako ga prilagoditi novom potrošaču i brojnim tržištima. U toj odluci odlučili smo čuvati ono po čemu je Podravka prepoznatljiva i čime se naši potrošači identificiraju s Podravkom, a istovremeno i dodati nešto suvremeno – objasnila je.

Novi vizualni identitet zato čuva dvije stvari za koje u Podravki vjeruju da su trajno i neraskidivo povezane s Podravkom, poručila je prije samog otkrivanja novog identiteta.

– To su srce i crvena boja. U novom vizualnom identitetu srce i crvena boja su povezani i spojeni na moderniji, estetski čišći i suvremeniji način koji će zadržati u cijelosti prepoznatljivost Podravke kod postojećih potrošača, a biti zanimljiv i dopadljiv novim potrošačima. Srce simbolizira naš način rada i odnosa prema potrošačima, zaposlenicima i  društvenoj zajednici, dok je crvena boja ono što je oduvijek vezano uz Podravku. Vjerujemo da su ova dva elementa povezana u cjelinu koja je modernija, jednostavnija, čišća i u tom smislu vidljivija kako u komunikaciji, tako i kod potrošača. Dosadašnji vizualni identitet, iako nas je dobro služio dugi niz godina, počeo je u suvremenim komunikacijskim kanalima predstavljati mnoga ograničenja – naglasila je Dalić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenula je i da novi vizualni identitet donosi jednu veliku promjenu koja je odmah vidljiva, i jednu koja se zasad ne vidi.

– Prva velika promjena koju donosi novi vizualni identitet je naglašavanje Podravka Grupe. Dosad se Podravka Grupa kao pojam pojavljivala u našim financijskim i godišnjim izvješćima, no Podravka Grupa je životna i poslovna činjenica. Podravka Grupu osim Podravke d.d. čini i značajan broj drugih pravnih entiteta kojima je Podravka vlasnik i tek sagledavajući grupu možemo u potpunosti komunicirati i sagledati stvarnu snagu Podravke. Naglašavanjem Podravka Grupe u vizualnom identitetu želimo izgraditi komunikacijsku platformu kroz koju ćemo razvijati i lojalnost svih naših članica i tvrtki. Drugu promjenu koju donosi novi identitet, a koju ovaj čas ne vidite, je razdvajanje korporativnog identiteta od identiteta brenda Podravka. Značajan broj proizvoda prodaje se pod brendom Podravka i oni će dobiti novi vizualni identitet brend Podravka koji je povezan s ovim korporativnim identitetom, ali ipak je u određenoj mjeri različit. Korporativni identitet Podravke bit će prikazan na poleđini svakog našeg proizvoda kako bi svim potrošačima jasno pokazao da je taj proizvod ujedno proizvod Podravka Grupe i nosi kvalitetu karakterističnu za Podravku – objasnila je Dalić.

Spomenimo za kraj da su u izradi novog identiteta zajedno s Podravkom sudjelovali i hrvatski stručnjaci Davor Bruketa, hrvatski dizajner i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, te Marko Hrastovec, hrvatski tipograf koji je za Podravku izradio specifičnu tipografiju Podravka sans što je zapravo font u kojem je ispisano ime Podravka. Veliku ulogu u projektu imala je i Sanja Garaj Miloš, direktorica Korporativnog marketinga zajedno s timom. Upravo su ovi pojedinci danas u poslovnom sjedištu Podravke održali i predavanja, odnosno panel rasprave.

zatvori