Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Podravka otvorila Tvornicu tjestenine, premijer Plenković: Ovo je investicija u temelj onoga što čini snagu prehrambene industrije

Velik je danas dan za Podravku – otvorena je nova Tvornica tjestenine.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura i sedam milijuna eura pritom se odnosilo na građevinske zahvate, a ostalih osam na opremu i tehnologiju, rekla je to prisutnima tijekom svog obraćanja predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

– Radi se zapravo o dvije visokoautomatizirane linije za proizvodnju tjestenine od kojih je svaka dugačka više od 100 metara. Na tim ćemo strojevima proizvoditi maksimalni kapacitet od 9.000 tona u prvom redu industrijske tjestenine koju ćemo ugrađivati u naše juhe. Tako će prvi put nakon 60-ih godina prošlog stoljeća Podravka u potpunosti uspostaviti kontrolu nad proizvodnjom ove važne sirovine za juhe, a količina proizvodnje koja će se proizvesti već u prvoj godini ugradit će se u 90 milijuna vrećica juha. To znači da će Podravkine mirisne i ukusne juhe doći u otprilike 180 do 200 milijuna tanjura naših potrošača širom svijeta – otkrila je Dalić.

Zanimljivo, oprema za novu tvornicu dopremljena je na više od 50 šlepera, a teška je više od 250 tona. Sve pojedinačne dijelove u funkcionalnu cjelinu su pritom sastavili upravo Podravkaši.

Snimio Valentino Štefanek.

No, Dalić je naglasila da je ova tvornica tek jedan od projekata kojim se nastavlja Podravkina strategija razvoja donijeta 2021. godine, a koja se provodi do 2025. godine. Cijeli investicijski ciklus vrijedan je pak 250 milijuna eura, poručila je Dalić.

– U strategiji razvoja odredili smo da Podravku želimo razvijati kao globalnu uspješnu multinacionalnu hrvatsku kompaniju i trasirati njenu budućnost jer Podravka stvarno to i je s obzirom na to da proizvodnju ostvarujemo u četiri zemlje, poslujemo u više od 16 država izvan Hrvatske i prodajemo naše proizvode na više od 60 tržišta. Da bi naša Podravka danas bila uspješna kao globalna kompanija i da bi takva ostala i sutra, u središtu strategije razvoja su naši proizvodi i njihova kvaliteta, a da bismo i ubuduće mogli zadovoljiti želje potrošača, potrebna nam je moderna tehnologija. Zato toliko često govorim o investicijskom ciklusu i zato sam osobno ponosna na ovaj projekt jer on će nam omogućiti da budemo bliži, dostupniji i brži potrošačima širom svijeta – istaknula je.

U nastavku godine očekuje se i dovršetak Logističko-distributivnog centra Podravke što je također veliki projekt, no u čitavom tom investicijskom ciklusu važni su i ljudi, odnosno snažan kolektiv Podravke, zaključila je Dalić.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je prisutnima čestitao na ovom velikom postignuću rekavši da Podravka predstavlja identitet Koprivnice, ali i cijelog sjevera Hrvatske.

Snimio Valentino Štefanek.

– Drago mi je da otvaramo tvornicu industrijske tjestenine koja je posebno važna za razvoj Podravke jer predstavlja investiciju u proizvodni pogon, odnosno temelj onoga što čini snagu prehrambene industrije, Podravke i ono što pridonosi samodostatnosti, povećanju proizvodnje i otpornosti hrvatske poljoprivrede, prehrambene industrije i gospodarstva. Uvijek je dobro dok u Hrvatskoj imamo nove pogone, a osobito je to važno dok ova tvornica predstavlja plod šireg Podravkinog investicijskog ciklusa – mišljenja je premijer.

I ostale investicije Podravke svjedoče tome da je ona snažna te da vrlo dobro posluje, dodao je Plenković.

– Svi vi koji u njoj radite ostvarujete ono nabitnije, a to je dobit koja omogućuje da rast dionice Podravke predstavlja jačanje i vašeg položaja kao zaposlenika, same kompanije i hrvatskog gospodarstva. I zato vam uime cijele Vlade čestitam – zaključio je Plenković.

Spomenimo da su na svečanom otvorenju tvornice bili i koprivničko-križevački župan Darko Koren, saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota, ministri Vlade te ostali gospodarstvenici i istaknuti pojedinci s područja Koprivnice, ali i čitave Koprivničko-križevačke županije.

zatvori