Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Panoi i table na Đurđevačkim pijescima opet na tlu, posjetitelji i dalje dolaze, a policija nije zaprimila nikakvu dojavu o vandalima

Na naš tekst o porušenim i oštećenim panoima na Đurđevačkim pijescima reagirao je Želimir Hrvatić koji za sebe kaže da je prijatelj Đurđevačkih pijesaka koji je njima prvi put prošetao još 1960. godine i koji od 1980. godine prošeće Geografsko-botaničkim rezervatom Đurđevački pijesci najmanje 10-ak puta godišnje.

Između ostalog, zasmetao ga je odgovor Željke Kolar, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, koja je tada kazala da su “u posljednjih mjesec dana nekoliko puta uspravljali i dizali panoe s tla”.

– Navod naprosto nije istinit jer panoe nisu pipnuli, uspravljali, popravljali niti dizali od početka studenog. Ove srušene i oštećene panoe uočio sam prilikom šetnje s unucima početkom studenog. Kod ponovnog dolaska početkom prosinca vidio sam da panoi i nadalje leže na zemlji te da u međuvremenu nisu niti pipnuti. Na manifestaciji “Landranje na Štefanje” koju je organiziralo Planinarsko društvo Borik ponovno smo vidjeli srušene i oštećene panoe koje u međuvremenu nitko nije niti pokušao popraviti i postaviti, a o tome sam s puno gorčine objavio fotografije 27. prosinca – objasnio je naš sugovornik.

S obzirom na to da je ravnateljica u svom odgovoru spomenula “da je za ovo područje u više navrata bila tražena pomoć inspekcije i policije bez obzira na to je li se radilo samo informacijskim tablama i panoima ili promatračnici, odnosno vidikovcu koji je zbog devastacije i nemogućnosti daljnjeg popravka morao biti uklonjen”, obratili smo se Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

– Izvješćujemo vas da Policijska postaja Đurđevac u navedenom razdoblju nema zaprimljenih prijava ili upita vezano uz rezervat Đurđevački pijesci – odgovorili su.

Bez obzira na cijelu situaciju s tablama i panoima od kojih su neki i danas bili na tlu, posjetitelji i dalje dolaze. Danijela Erega, njen suprug i mlađi sinovi petak su iskoristili za izlet.

– Iz Koprivnice smo, zapravo jako blizu, a nikada nismo bili na Đurđevačkim pijescima. Stariji sin je bio na školskom izletu pa smo i mi odlučili vidjeti kako to izgleda. Jako je lijepo – zaključila je.

zatvori