Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Mnogobrojni članovi udruga i društava s područja Pitomače uz pjesmu i ples proslavili blagdan Sveta tri kralja

U novom društvenom domu u Starogradačkom Marofu organizirano je prvo izdanje manifestacije pod nazivom “Tri kralja”.

Povodom blagdana Sveta tri kralja, a u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Podravka iz Starogradačkog Marofa i uz podršku Općine Pitomača, mnogobrojni članovi i predstavnici udruga i društava s područja općine Pitomača održali su prvu takvu manifestaciju.

Željkica Mihoković, predsjednica KUD-a Podravka, istaknula je kako se na ovaj način želi održati tradicija čestitanja blagdana, ali i običaj pjevanja i darivanja djece koja idu od kuće do kuće zvjezdarnicom, odnosno jaslicama.

– U našem selu djeca i dalje pjevaju tri kralja jer se to prenosi s generacije na generaciju i ideja ove manifestacije je upravo održavanje te tradicije. Djeca rastu i ovaj način blagdansko darivanje i pjevanje treba održavati. Inače, blagdan Sveta tri kralja predstavlja kraj božićnih blagdana pa smo to na ovaj način htjeli završiti u našoj općini. S obzirom na to da nema puno pjesama o ovom blagdanu, napravili smo i malo natjecanje pa da nam se sva društva i udruge potrude što više – rekla je Mihoković.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je otvorila ovu manifestaciju naglasivši koliko je bitno čuvati starinske običaje.

– Raduje me što imamo priliku poslušati i pogledati kako su se obnašala Sveta tri kralja u našoj općini jer ovako nešto, s ovom temom, još nismo vidjeli kod nas. Tradicija je važna i zahvalna sam domaćinima što su pokrenuli ovu manifestaciju jer sam sigurna da će ovo imati veliki utjecaj na to da zadržimo naše starinske običaje, ali i da ih prenesemo na naše mlade što je izuzetno važno – kazala je Bedeković čestitavši svima blagdan te uspješnu i sretnu novu godinu.

Dodajmo kako je manifestacija održana u natjecateljskom duhu uz žiri kojeg su činile predstavnice Općine Pitomača pa je tako za najbolje otpjevanu pjesmu nagrađeno Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice Podravske Sesvete, dok su članovi KUD-a Marijan Pavleković-Pajo iz Otrovanca napravili najbolju štalicu, odnosno jaslice.

Spomenimo još da su uz domaćine sudjelovali i KUD Petar Preradović Grabrovnica, Udruga žena Kloštar Podravski, KUD Graničar Okrugljača, Udruga žena Dinjevac, KUD Marijan Pavleković – Pajo Otrovanec, KUD Dugo Selo Dugo Selo Lukačko, Udruga žena Guščarice Grabrovnica, Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice Podravske Sesvete te predstavnice udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare.

zatvori