Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Kolekcionar Branko Novosel pitomačkim srednjoškolcima održao predavanje o povijesti prvih kućnih računala

U Knjižnici i čitaonici Pitomača održano je predavanje i izložba “Povijest kućnih računala 1980-1990” kolekcionara Branka Novosela.

Tako su učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače imali priliku vidjeti prva kućna računala 80-ih godina kao što su Sinclair ZX81, ZX Spectrum, Commodore 64, Atari 800XL, Atari ST i Amiga 500.

– Smislili smo sat informatike na kojem su naši srednjoškolci mogli vidjeti izložbu od 20 kućnih računala, super računala i naučiti o povijesti, odnosno koliko nam računala znače i što je sve nastalo od tih prvih kućnih računala. Da nije bilo kućnih računala, ne bi bilo ni PC-a, niti konzola jer kada je osamdesetih godina smanjena cijena kućnih računala povećalo se tržište i prodaja, a tvrtke su tada mogle razvijati sve više računala. Svake dvije godine računala su dobivala više memorije, bolju grafiku i bolji zvuk čime se razvijala sama tehnologija kućnih računala sve do današnje tehnologije – rekao je predavač i kolekcionar Branko Novosel.

Dodajmo kako su učenici imali priliku vidjeti kućna računala iz privatne kolekcije Branka Novosela te uz spomenuta računala, izložena su bila i računala s istoka, kinesko i arapsko računalo kao i računala koja su pokrenula računalnu revoluciju kao što su Apple II i Macintosh.

Spomenimo još da je za sve ljubitelje računala izložba otvorena do 29. veljače u radnom vremenu Knjižnice i čitaonice Pitomača.

zatvori