Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Gimnazijalci u Belgiji: Oduševljeni smo ljepotom i uređenošću ove zemlje te vrlo dragim i društvenim ljudima

Članice i članovi Geografske grupe Gimnazije Fran Galović uživali su u jednotjednoj avanturi u zemlju čokolade, piva i vafli, zemlju sjedišta Europske unije i NATO-a – Belgiji.

Kako je istaknula učenica Tea Jaušić za Franzine, na ovom putovanju bili su Matea Ćućić, Gregor Gašparić, Erik Markovčić, Lara Mikulinjak i Žana Šipek u pratnji profesorice Maje Maček Treščec i profesora Zvonimira Treščeca.

– Kad smo stigli u Belgiju, našli smo se s učenicima vojne škole iz Rumunjske te smo se zajedno uputili do škole domaćina u gradiću Tervurenu gdje su nas dočekali i naši domaćini. Nakon što smo se smjestili, ostatak dana proveli smo na zajedničkom druženju u restoranu uz tradicionalni belgijski pomfrit. Drugi dan obišli smo njihovu školu, čuli smo razne informacije o belgijskom obrazovnom sustavu te funkcioniranju same škole. Nakon toga smo se upoznali i s učenicima s Tenerifea te ostatkom Belgijanaca – napomenula je Tea.

Dodala je da su posjetili Waterloou i muzej posvećen Napoleonu Bonaparteu.

– Posjetili smo i Bruxelles, a najprije smo se uputili u Palaču pravde gdje smo ušli u poneke sudnice kako bismo pogledali i poslušali proces suđenja. Nažalost, palaču nismo uspjeli vidjeti u pravom zdanju jer je prekrivena skelama zbog obnove. Nakon toga smo prošetali gradom, prošli pokraj Kraljevske palače i Europskog parlamenta te razgledali sam centar Bruxellesa pri čemu smo se osladili tradicionalnim belgijskim vaflima. Osim toga posjetili smo Muzej europske povijesti gdje smo samostalno istraživali i rješavali zadatke – objasnila je.

Kazala je kako su imali radionicu koja je imitirala sjednicu europskog parlamenta, a upravo oni su bili u ulogama europarlamentaraca pri čemu je cilj bio donijeti i dogovoriti se oko nekog novog zakona.

– Posjetili smo i jedan od najljepših i najromantičnijih belgijskih gradova, gradić uz samu obalu – Brugge. Iako nam je izlet zbog snijega bio otkazan, mi učenici iz Hrvatske zajedno sa svojim profesorima uspjeli smo se izboriti te smo vlakom sa svojim domaćinima ipak posjetili Brugge. Nakon vožnje vlakom i uživanja u pogledu na predivne krajolike, stigli smo u suncem obasjan Brugge. Prošetali smo gradom, obišli pokoju crkvu, suvenirnice i trgovine. Nakon toga smo se odmorili i ugrijali u restoranu te se u odličnom raspoloženju zaputili kućama dokazavši svima kako nam malo snijega nije uspjelo pokvariti dan – pojasnila je Tea.

Naglasila je i kako su održali prezentacije o svojim zemljama te su predstavili ideje o tome kako svoj grad učiniti održivijim i učinkovitijim. Nakon što su svi sudionici “Green Unity Project” održali prezentacije, svi su se uputili prema Afričkom muzeju u Tervurenu, a posjetili su i bogat opremljen muzej posvećen belgijskoj koloniji Kongu.

– Neki od nas posjetili su Antwerpen, Dinant, Spa i Louven. Pomalo tužni, ali prepuni dobrih i lijepih uspomena te novih životnih lekcija vratili smo se u Koprivnicu. Erasmus u Belgiju bio je jedno predivno iskustvo koje mi je potvrdilo kako je Erasmus nešto najbolje u čemu učenik može sudjelovati. Upoznavanje novih kultura, ljudi i običaja, povezivanje s ekipom iz svoje države i produbljivanje odnosa s prijateljima, sve su dokazi kako je ovaj Erasmus bio pun pogodak za mene, a vjerujem i za ostale. Vjerujem da mogu reći za sve nas kako smo oduševljeni ljepotom i uređenošću Belgije, kao i vrlo dragim i društvenim ljudima – zaključila je.

Slušaj uživo
zatvori