Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Čelnik županijskog HSU-a Željko Pintar: Prikupili smo potpise za ugradnju dizala, no ovom dinamikom bit će potrebno više od 20 godina da se ugrade u zgrade

Članovi Hrvatske stranke umirovljenika provode različite aktivnosti kako bi se ostvarila inicijativa ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade.

Kazao je tako čelnik županijskog HSU-a Željko Pintar na održanoj konferenciji za medije te istaknuo kako je provedena i anketa o interesu za ugradnju dizala uz bespovratnu financijsku pomoć iz fondova Europske unije.

– U Koprivnici je prikupljeno 807 potpisa i to u 40 stambenih zgrada te s ukupnim brojem od 1.509 stanara, a od čega je 507 invalidnih starijih osoba što predstavlja jednu trećinu ukupnog broja stanara. Sve je predano i u Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te su potpisi uručeni i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Europska komisija pozitivno je ocijenila projekt te odobrila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u iznosu od 85 posto vrijednosti projekta – ističe.

Tehnički aspekti rješenja uključivali bi integraciju unutrašnjeg transporta u opći sigurnosni, informacijski i energetski sustav zgrade, jeftinija i gabaritno praktičnija dizala, rješavanje tehničke i pravne regulative te razvoj popratne industrijske proizvodnje dizala. No Pintar ukazuje na to da u svemu preostaje problem osiguranih sredstava za koja smatra da neće biti dovoljna.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Kako bi se ispunili svi zahtjevi zainteresiranih, problem će biti određivanje prioriteta. S ovakvom dinamikom i tempom bit će potrebno više od 20 godina da se problem ugradnje dizala riješi. Kapaciteti domaće industrije i obrtnika su 500 dizala godišnje te je potrebno osigurati veća sredstva za sufinanciranje ili umjesto sufinanciranja osloboditi dizala od PDV-a – navodi.

U iščekivanju zakonskog prijedloga koji bi omogućio sufinanciranje ugradnje dizala od strane države, članovi HSU-u poručili su kako pozdravljaju mogućnost da se ugradnja dizala može financirati u okviru energetskih obnova zgrada.

Nadalje, Pintar se kratko osvrnuo i na ostale aktivnosti fokusirane na poboljšanje života i održive starosti umirovljenika.

– Od 1. siječnja 2024. godine umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju besplatan prijevoz vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja. Realizacija ovog pilot projekta ima i socijalnu komponentu jer će olakšati financijsku situaciju umirovljenika – pojasnio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Prijevoz umirovljenika autobusom sufinanciran je i na području cijele Koprivničko-križevačke županije.

– Na inicijativu HSU-a i Savjeta za umirovljenike te uz podršku izvršne vlasti potpisani su sporazumi o prijevozu učenika, umirovljenika i starijih osoba uz 20 posto plaćanja vozne karte. Za prijevoz autobusima uvedeno je 79 linija uz financiranje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Koprivničko-križevačke županije. Ovom inicijativom našim je starijim osobama omogućena veća mobilnost kretanja, a olakšana im je i financijska situacija u ovim teškim vremenima – kazao je.

Pintar je zaključno kazao i kako se na području Koprivničko-križevačke županije sufinancira smještaj umirovljenika i starijih osoba u privatne domove.

– Prvi smo u Republici Hrvatskoj pokrenuli ovaj projekt i to uz podršku Županije. Naime, od 2018. godine do danas Županija financira smještaj umirovljenika u privatnim domovima. U proračunu za 2024. godinu za sufinanciranje smještaja umirovljenika i starijih osoba osigurano je 320.573 eura prema određenom mirovinskom cenzusu – zaključio je.

Dodajmo kako su svemu prisustvovali i potpredsjednik županijske organizacije i županijskog odbora HSU-a Božidar Štubelj, v.d. predsjednica koprivničke organizacije HSU-a Jasmina Markota te tajnik županijske organizacije HSU-a Ivan Labaš.

zatvori