Petak, 17. svibnja 2024.

Drastično rastu cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne, Koluder-Vlahinja: Zasad ne planiramo poskupljenje, iako su troškovi narasli

Cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe nedavno su drastično porasle, a nas je zanimalo kakvo je po tom pitanju stanje u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

Kako nam je to kazala ravnateljica Željka Koluder-Vlahinja, cijena smještaja u domu nije se mijenjala od kraja 2022. godine.

– Zadnje povećanje cijene bilo je u 2022. godini, a tada smo linearno povisili cijenu smještaja za 18,5 posto. Tadašnji razlozi povećanja bile su najave da će doći do drastičnog poskupljenja plina, struje i ostalih troškova vezanih uz prehranu. Također, donesena je bila i odluka Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za obračun plaća i drugih materijalnih prava radnika – naglasila je.

Cijena se nije mijenjala u 2023. godini, a povećanje nije u planu ni ove godine, otkrila je.

– Još uvijek nismo aktualizirali temu povećanja cijene smještaja. Naša ideja i želja je da se ta cijena ne dira i da kao takva ostane što duže nepromijenjena, kako zbog naših korisnika, tako onda i zbog članova njihovih obitelji koji sufinanciraju smještaj. Koliko dugo ćemo tako moći ovisi o raznim promjenama cijena na tržištu i svih ostalih troškova koji direktno utječu na funkcioniranje i rad doma. No, trenutno nemamo nikakve razgovore o povećanju cijene smještaja – poručila je.

Koluder-Vlahinja istaknula je i kako je osnivač doma Koprivničko-križevačka županija te da sredstva za rad njihove ustanove dolaze od Županije i to u iznosu od 35 posto.

– U tom smislu i naši korisnici plaćaju troškove smještaja 65 posto od ukupne ekonomske cijene koja iznosi od 486 do 778 eura. Mirovine su male i često su ispod tih potrebnih iznosa pa u tom smislu onda članovi obitelji isto sufinanciraju i doprinose – navela je.

Za kraj je dodala kako ne može govoriti o povećanju cijena u drugim domovima te da je sve vrlo individualno.

– Ne znam u kakvim su situacijama drugi domovi, ali tu je i razlika između županijskih i privatnih domova gdje su cijene puno veće. Realno i nama rastu troškovi, ali sve ovisi od doma do doma – zaključila je Koluder-Vlahinja.

zatvori