Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Dr. Vuljak Vulić: Trendovi cijepljenja protiv HPV-a u našoj županiji daju vjeru i optimizam da ćemo iskorijeniti ili barem smanjiti infekciju

Cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa možemo spriječiti oboljenje od raka vrata maternice.

Kazala nam je to dr. Jasenka Vuljak Vulić, specijalistica školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, i dodala kako je u našoj županiji cijepljenje dostupno već duži niz godina.

– Cjepivo protiv HPV-a je od 2015. godine dio Nacionalnog programa cijepljenja što znači da je od tada besplatno i dostupno svoj djeci. Prvo smo počeli s učenicima prvih razreda srednje škole i osmih razreda, a mogu se cijepiti i svi ostali i to u dobi od devet do 25 godina – pojašnjava nam.

Interes mladih za cijepljenjem u Koprivničko-križevačkoj županiji vrlo je visok, a 2023. godine procijepljeno je oko 63 posto učenica i 47 posto učenika osmih razreda. U aktualnoj školskoj godini prvi put cijepit će se i djeca od petog do osmog razreda.

– Interes je toliko velik da smo i mi pomalo iznenađeni s obzirom na to da je to ipak prva godina u kojoj nudimo cijepljenje djeci nakon devete godine života. U osmim razredima ove godine interes je izrazito porastao i sad je već na oko 70 posto za djevojčice i više od 50 posto za dječake. U pojedinim razredima svi učenici su cijepljeni, a inače se u prosjeku 40 do 50 posto roditelja odlučuje na zaštitu svoje djece od HPV infekcije. Tako da možemo reći kako ovi trendovi cijepljenja u našoj županiji daju vjeru i optimizam da ćemo iskorijeniti ili barem smanjiti HPV infekciju te pojavnost raka vrata maternice i ostalih karcinom koje HPV uzrokuje – kazala je.

Ipak dodaje kako bi poželjno bilo cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti s obzirom na to da infekcija HPV-om može uzrokovati nekoliko različitih vrsta karcinoma.

– Osim raka vrata maternice tu su i ostali karcinomi koji se mogu pojaviti u području genito-urinarno-analne regije. Međutim, ako je osoba već počela sa spolnim aktivnostima tada isto preporučujemo da se cijepi s obzirom na to da postoji jako puno tipova i podtipova HPV-a. Naime, mi cijepimo s devet tipova koji su dokazano onkogeni i dokazano uzrokuju karcinome svega navedenog – govori.

Ističe i kako bi poželjno bilo cijepiti se što ranije, ali i da su određena istraživanja pokazala kako je zaštita dugotrajna te da je cjepivo visoko učinkovito.

– Znanstveno je dokazano da cjepivo štiti više od 10-ak godina, a smatra se kako je zaštita možda i doživotna. Vrijeme će najbolje pokazati, ali za sada tvrdimo da je zaštita dugotrajna te da docjepljivanje nije potrebno. U 80 posto slučajeva cjepivo pruža zaštitu od raka vrata maternice, ali ne uklanja potpuno rizik, već ga samo smanjuje. Stoga, sve ostale preventivne akcije i aktivnosti koje pruža medicinska struka, a prije svega redoviti medicinski pregledi, potrebni su i dalje – mišljenja je.

Za kraj je poručila kako trend u Hrvatskoj pokazuje smanjenje pojavnosti raka vrata maternice nakon cijepljenja mladih te da s optimizmom možemo gledati na učinke cjepiva u budućnosti.

zatvori