Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Dr. Stanišić: Ne znamo koliko je djece rođeno zahvaljujući potpomognutoj oplodnji, ali između 10 i 15 posto parova ima problem sa sterilitetom

Krajem rujna na snagu je stupila odluka Koprivničko-križevačke županije o sufinanciranju troškova medicinski potpomognute oplodnje.

Upravo to bila je jedna od tema današnje konferencije za medije prilikom tradicionalnog posjeta koprivničko-križevačkog župana Darka Korena koprivničkom rodilištu.

>> Stupila na snagu odluka o sufinanciranju pomognute oplodnje, Županija daje do 1.000 eura za jedan postupak

Podsjetimo, Županija nastoji pomoći u podmirenju dijela troškova, a sufinanciranje u iznosu od 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše do 1.000 eura, može se ostvariti za najviše dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje tijekom kalendarske godine, neovisno o ishodu postupka.

Da je riječ o uistinu velikom udaru na kućni budžet parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti, potvrdio je i voditelj Odjela za ginekologiju i opsterticiju Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Ivica Stanišić te dodao da nažalost nemaju točan podataka koliko je djece zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji rođeno u našem rodilištu.

– Znamo da otprilike 10 do 15 posto parova imaju problem sa sterilitetom – bilo primarnim ili sekundarnim. Financije su prilično velika stavka u tome svemu jer rijetko kada baš od prve uspije potpomognuta oplodnja, ide se u nekoliko ciklusa. Nešto pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ali se većina parova odlučuje na privatne poliklinike, a tu se onda moraju platiti sva dijagnostika, postupci i lijekovi. U zadnje vrijeme vidim da često parovi odlaze i u inozemstvo, primjerice Češku ili Makedoniju – objasnio je dr. Stanišić i dodao da troškovi jednog postupka iznose i po nekoliko tisuća eura.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren kazao je da je spomenuta mjera na neki način jedan od alata kojima se može možda malim dijelom utjecati na negativne demografske trendove.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ipak, nemamo mišljenje da to može dramatično promijeniti sliku stanja, ali mislim da je jedan dobar pokazatelj smjera naših razmišljanja vezan uz tu demografsku problematiku koja muči zapravo cijelu našu zemlju, a svi skupa znamo da zapravo cijela Europa ima slične takve brige i probleme – kazao je župan.

Istaknuo je da kad su donosili ovu mjeru nisu analizirali podatke koji se tiču statistike o neplodnosti parova.

– Jedna ideja je na sjednici Županijske skupštine bila predložena od strane oporbe i to moram pohvaliti, a onda moram pohvaliti i nas koji prihvaćamo takve ideje bez obzira na to iz kojih redova dolaze. Mislim da je to jedna mjera koja na neki način više simbolično pokazuje naše neko opredjeljenje i razumijevanje, a uz to smo treća županija u Hrvatskoj koja je dobila status Prijatelj djece, mislim da je to jedan od načina kojima to i dokazujemo i pokazujemo. Nema tu nikakvog spektakla niti mislimo da će to nešto dramatično promijeniti, ali sigurno će ljudima koji se susreću s takvim problemima u životu to barem malo pomoći. To zaista u novčanom smislu nije neki veliki izdatak za bilo koju županiju tako da ovo može biti primjer i pokazatelj drugima da taj model primijene – zaključio je župan.

zatvori