Nedjelja, 5. svibnja 2024.

DHMZ: Stiže ugriz prave zime, izraženije zahladnjenje dolazi s nedjeljom

U Državnom hidrometeorološkom zavodu ističu kako nam se približava ugriz prave zime.

– Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka na subotu te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom barem do sredine idućeg tjedna. Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend – napominju u DHMZ-u.

Prognostičari pritom napominju da će već u petak jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno.

– Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru – objašnjavaju.

Savjetuju građanima da ako planiraju putovanje za vikend svakako prate prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave.

– Budite spremni na zimske uvjete, posebice tijekom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području – zaključuju.

zatvori