Nedjelja, 29. rujna 2024.

Cjelodnevna nastava na Podolicama, ravnateljica Knežević: Učenici su malo dulje u školi, a uz redovan program im se nudi i čak 33 izvannastavne aktivnosti

Osnovna škola Podolice od prošlog polugodišta provodi eksperimentalni program cjelodnevne nastave, a zbog toga su u uvedene i brojne promjene.

Ravnateljica Helena Knežević kazala nam je kako je učenicima najočitija promjena to da su nešto duže u školi te imaju dodatne predmete.

– Ono što program podrazumijeva i što je najveća promjena u usporedbi sa svim ostalim školama jest da je učenicima dodan program koji se zove A2, a riječ je o potpomognutom i obogaćenom učenju i to zamjenjuje dosadašnju dopunsku te dodatnu nastavu. Također, eksperiment je povećao satnicu nekim predmetima na redovnoj razini, a to je takozvani A1 program ili redovna nastava. Kao alternativa za one učenike koji ne pohađaju vjeronauk uveden je obavezni predmet “Svijet i ja” – pojašnjava.

Za četiri godine, koliko program traje, cijela škola bit će obuhvaćena ovim programom.

– Uvođenje novih predmeta i drugačije satnice predmeta ide postepeno, a sljedeće godine novi će prvi i peti razredi pohađati takav program – kazala je.

Bez obzira na sve uvedene promjene, ravnateljica Knežević navodi kako smatra da su se do sada već svi prilagodili.

Snimio Valentino Štefanek.

– Bila je to prilagodba zbog prvenstveno dužeg ostanka u školi, a učenici koji pohađaju razrednu nastavu inače su bili kraće u školi od onih starijih. Od ove godine i oni su barem šest sati u školi, a taj šesti sat u školi im je A2 program u kojem dobivaju dodatnu pomoć, vježbaju ili ponavljaju te djelomično naprave domaću zadaću pa im je taj dio omogućen kao potpora u učenju. Od većine učitelja dobivam informacije da učenici kojima je pomoć bila potrebna, a nisu mogli pohađati satove dopunske nastave, pokazuju progres u radu i rezultatima pa mislim da je to i cijela svrha tog A2 programa. Naime, oni učenici koji do sada nisu mogli iskorištavati sve ono što im škole nude, to im je sada uključeno u redovni raspored i mogu iskoristiti sve što im škola nudi. Nastava za mlađe učenike traje do 14 sati, a za starije do 14:45 i to je obavezni dio, a eksperiment uključuje i neobavezni dio, odnosno program B1 i to su izvannastavne aktivnosti – rekla je.

Kada je riječ o programu B1 u Osnovnoj školi Podolice, učenicima se nude 33 aktivnosti.

– Jako puno učenika je zainteresirano i u svemu tome sudjeluje. To su aktivnosti koje su vezane uz razvitak njihovih interesa i talenata poput robotike, sportskih grupa, domaćinstva, plesa, glume, pjevanja, sviranja i jezičnih aktivnosti. Ponudili smo im mnogo, a oni su to objeručke prihvatili. Taj program B1 nam se pokazao kao iznenađenja i sve lijepo ide. Djeca se formiraju u ličnosti te razvijaju svoje interese i talente unutar tih programa – pojašnjava.

Novost je i uvođenje programa B2 koji uključuje izvanškolske aktivnosti.

– U tim programima vanjski ponuđači nude učenicima naše škole tečajeve ili programe koje djelomično financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U tome neće sudjelovati naši nastavnici, već su to vanjski izvođači i pružatelji usluga – napominje.

Kada je riječ o cjelodnevnom programu, kroz određenu prilagodbu prošli su i nastavnici jer se radi o većem broju sati koje moraju predavati.

– Naši su nastavnici u pravilu i naviknuti biti toliko u školi. Određene obaveze su prije radili kod kuće, a sada si jedan dio uspiju napraviti i u školi – ističe.

Reakcije roditelja za sada su pozitivne, a kako kaže ravnateljica Knežević, uvijek ima stvari koje neće odgovarati baš svima.

– Naravno da nije u svim situacijama 100 posto roditelja zadovoljno, ali do mene su za sada došle informacije da su roditelji većinom zadovoljni. Djeca jesu možda malo duže u školi i umornija su od svojih vršnjaka u drugim školama, no vjerujem da ono što dodatno kod nas dobivaju roditelji prepoznaju kao vrijednost. Određene poteškoće pojavile su se kod prijevoza, ali sve je to dio eksperimenta pa pokušavamo pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve učenike naše škole – objašnjava.

Cilj je do 2027. godine posložiti sustav u korist svih učenika i cijele zajednice, zaključila je tako ravnateljica Knežević.

Slušaj uživo
zatvori