Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Uskoro počinje cjelovita obnova Sinagoge, Jakšić: Napokon će zasjati u svom punom sjaju i postati kulturni centar Koprivnice

U Koprivnicu su nedavno stigle lijepe vijesti – osigurana su dodatna dva milijuna eura za cjelovitu obnovu Sinagoge.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je će se ovim projektom konačno realizirati obećanje koje je staro 10, 20, 30, 50 godina, a ono je da naša Sinagoga, koja danas ponosno nosi ime dr. Krešimira Švarca kao počasnog građanina, zasja u punom sjaju i da u punom svom obimu postane ono što je i najavljivano godinama, a to je kulturni centar Koprivnice i jedno lijepo spomen mjesto povijesti našeg grada.

– Ne smijemo zaboraviti da je židovska zajednica imala snažan doprinos u razvoju našeg grada, a ne smijemo isto tako nikada zaboraviti da je židovska zajednica preživjela i Holokaust kao jednu strašnu tragediju i totalnu katastrofu ljudskog roda, ali isto tako unatoč svom tom crnilu možemo biti i malo ponosni jer je naša Sinagoga jedina u Hrvatskoj koja je preživjela te godine Drugog svjetskog rata. Unatoč svim zvjerstvima i zločinima u Koprivnici je ipak bilo toliko malo građanskog duha da nikome nije palo na pamet sravniti Sinagogu sa zemljom. Puno puta znam reći da to pokazuje da mi ipak imamo taj jedan otvoreni duh, duh građanstva, duh neke solidarnosti i da zato Sinagogu moramo čuvati i razvijati kao jedan poseban ponos i znamen i zato smo jako sretni što će konačno Sinagoga zasjati u punom sjaju i biti u funkciji za naše Koprivničanke i Koprivničance – objasnio je Jakšić.

Dodao je da je rok za same radove dvije godine od potpisa samog ugovora.

– No, napravili smo svoj hodogram aktivnosti i pritom se nadamo i priželjkujemo većinu radova odraditi iduće godine, iako se više ne usudimo u takve stvari kladiti s obzirom na to da svi vidimo kakvo je stanje na tržištu građevinske operative s radnom snagom i nabavom materijala te da nas puno puta znaju zadesiti neke apsolutno neočekivane okolnosti – napomenuo je gradonačelnik.

Podsjetio je da je dosad odrađena konstrukcijska obnova, a bilo je u proteklih 10 godina i ulaganja u određene stvari koje su bile potrebne da ne dođe do nekih neželjenih ishoda oko same Sinagoge.

– Mogu reći da su ova dva milijuna eura onaj završni korak i potez da ona dobije svoju krajnju konturu i da zasja u krajnjoj ljepoti i sjaju – zaključio je Jakšić.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori