Utorak, 14. svibnja 2024.

U Sigurnoj kući popunjeno 12 od 14 smještajnih kapaciteta, Švagelj Jažić: U skloništu žrtvama pružamo pomoć i podršku, no važna je i podrška nakon izlaska

U Sigurnoj kući ove su godine uređeni novi prostori, a na projektu su surađivale članice Udruge HERA uz Koprivničko-križevačku županiju i Razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije PORA.

Predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić pojasnila je važnost takve socijalne usluge.

– Projekt je završio u svibnju ove godine, a važno je napomenuti kako se ovakve usluge razvijaju iz fondova Europske unije. Ipak treba osigurati i nastavak te kontinuitet kako bi sama kvaliteta usluge bila kontinuirana i kvalitetna za one kojima je namijenjena – kazala je.

U Sigurnoj kući trenutno je popunjeno 12 smještajnih kapaciteta od 14 dostupnih, a Švagelj Jažić pojasnila je kakve se sve usluge pružaju žrtvama nasilja.

– U skloništu se pruža usluga smještaja koji je itekako bitan jer najkritičniji trenutci su upravo nakon što žrtva pobjegne od svog nasilnika te kada je u stanju stresa. One mogu biti i u strahu za život svoje djece te imati ozljede, a nemaju se gdje skloniti. Onda na vlastiti zahtjev mogu zatražiti u policiji ili u nadležnom centru za socijalnu skrb smještaj u Sigurnoj kući. Naime, žrtve su tada prepuštene same sebi i smještaj u skloništu može im se učiniti kao rješenje problema – navodi.

Uz smještaj, sigurna kuća nudi i savjetovanje te edukacije korisnica usmjerene na osnaživanje, stjecanje znanja i sposobnosti te pružanje stručne pomoći i podrške. Švagelj Jažić dodaje i kako je sve to važan preduvjet za zaštitu žena koje su žrtve obiteljskog nasilja.

– Osiguravanjem sigurnog smještaja te pružanjem podrške izravno doprinosimo zaštiti žena žrtava nasilja u obitelji, povećanju njihove kvalitete života te razvoju društva koje promiče ravnopravnost i nenasilje. Mi ćemo im tijekom boravka u skloništu pružiti svu moguću pomoć i podršku, no isto tako važna je i podrška nakon izlaska iz skloništa – pojasnila je.

Spomenimo i kako je dodala da je u svemu važna i psihološka, psihosocijalna te pravna pomoć koju žrtve obiteljskog nasilja mogu potražiti u sigurnoj kući.

zatvori