Petak, 17. svibnja 2024.

Teška proizvodna godina u poljoprivredi za Virovitičko-podravsku županiju, prirodne nepogode uzrokovale štetu veću od 78,5 milijuna eura

U Virovitičko-podravskoj županiji tijekom 2023. godine prirodna nepogoda bila je proglašena u 11 navrata te je ukupna procjena štete viša od 78,5 milijuna eura.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, istaknuo je kako je ovo bila teška proizvodna godina za poljoprivrednike zbog šteta od prirodnih nepogoda, ali da se aktivno radi na pojačavanju iznosa odštete za sve poljoprivrednike.

– Olujni vjetar, poplave i tuče bile su proglašene u 11 navrata u našoj županiji tijekom 2023. godine. Vlada Republike Hrvatske odobrila je isplatu štete u iznosu od otprilike 15 posto ukupne procjene štete evidentiranu u registru. Za priznate štete za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede je isplatilo sredstva u visini oštećenja od 31 do 100 posto. Agencija za plaćanja u poljoprivredi je ove godine poljoprivrednicima isplatila 75 posto ukupnih sredstava od ukupnog iznosa za odštetu, odnosno isplaćeno je 19 milijuna eura, a ukupno je Ministarstvo poljoprivrede namjenilo 25 milijuna eura za štete. Preostalih 25 posto, odnosno šest milijuna eura, bit će isplaćeno u prvoj polovici sljedeće godine, a radi se na tome da se na taj iznos realiziraju dodatna sredstva jer su štete bile iznimno velike – pojasnio je Mijok i naglasio kako su poljoprivrednici izrazito zadovoljni isplaćenim potporama za nepogode te da se vodi velika briga o njima i njihovoj konkurentnosti na tržištu.

zatvori