Subota, 4. svibnja 2024.

STANJE U STUDENOM Nezaposlenost u blagom porastu, najtraženiji odgojitelji

Krajem studenog na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.875 nezaposlenih osoba.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci koji pokazuju da je u odnosu na listopad zabilježeno 10 nezaposlenih osoba ili 0,5 posto više, dok je u odnosu na studeni prethodne godine evidentirano 26 nezaposlenih osoba ili 1,4 posto više.
U odnosu na prethodni mjesec u ispostavama Đurđevac i Koprivnica je evidentiran rast broja nezaposlenih osoba, dok je u Križevcima zabilježen pad.

Podaci pokazuju kako je ukupno tijekom studenog iz evidencije nezaposlenih izašla 271 osoba što je za 14 posto manje nego u listopadu te za 4,9 posto manje nego u studenom prethodne godine. Od toga je zaposleno 198 osoba, odnosno 73,1 posto od ukupnih izlazaka.

Kada je riječ o novoprijavljenim osobama, tijekom studenog je ta brojka iznosila 281 što je za 25,7 posto manje nego u listopadu te za 12,2 posto manje nego u studenom prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 201 osoba ili 71,5 posto, a iz redovitog školovanja 22 osobe ili 7,8 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 318 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 49,8 posto manje nego u listopadu te za 5,1 posto manje nego u studenom prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i na malo.

Najtraženija zanimanja u studenom su odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece, prodavač, odnosno prodavačica, diplomirani ekonomist, odnosno ekonomistica te konobar, odnosno konobarica.

zatvori