Nedjelja, 28. srpnja 2024.

Ravnateljica Hanžeković: U Đurđevac iduće godine dolazi pedijatar, a osigurana su i sredstva za ginekologa

Nedostatak liječnika u ruralnim sredinama jedan je od gorućih problema zdravstvenog sustava, stoga brojne općine i gradovi medicinski kadar nastoje privući različitim financijskim i stambenim mjerama.

Mjerama provedenim na području Koprivničko-križevačke županije ove je godine nekoliko općina dobilo nove liječnike, točnije Gola, Ferdinandovac, Đelekovec, Molve i Kloštar Podravski.

Ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković istaknula je koje mjere su osigurane u suradnji s općinama i gradovima, ali i domovima zdravlja.

– Koprivničko-križevačka županija sufinancira kamate na stambene kredite, a to je jako dobra mjera koja djelomično rješava pitanje stambenog problema mladog kadra. Naravno, nije to samo mladi kadar, tu su i svi liječnici koji su zainteresirani, a riječ je o mjeri koja im puno znači – kazala je.

Ono što Županija još provodi jest i financiranje dolazaka liječnika za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.

– Na godišnjoj razini izdvaja se do milijun kuna za dolazak specijalista u Đurđevac i Križevce. Stanovništvu to puno znači jer ne moraju putovati do Koprivnice, a ovako si riješe određene preglede, zdravstvenu zaštitu i to je velik pomak. Imali smo i iz Ministarstva zdravstva neke pozive jer ih je zanimalo kako to kod nas funkcionira. Mislim da smo možda jedina županija koja ima takav način financiranja – pojašnjava.

Osvrnula se i na trenutnu situaciju s liječnicima na području Koprivničko-križevačke županije, a osobito na dolazak dugo očekivanog pedijatra i ginekologa u Đurđevac početkom naredne godine.

– Liječnika nam uvijek nedostaje, međutim prilično je dobra popunjenost i mogu reći da smo ove godine uspjeli pronaći tri pedijatra, odnosno za Križevce i Koprivnicu, a početkom iduće godine dolazi nam pedijatar u Đurđevac. Zahvaljujući potpori Grada Đurđevca izdvojeno će biti 13.000 eura neto za dolazak ginekologa. Tome se definitivno veselimo, a veseli nas i što smo popunili ostale ordinacije u Koprivnici i Križevcima – navodi Hanžeković.

Kada je riječ o općoj medicini, ističe da je situacija poprilično dobra, iako su odlasci i dolasci vrlo česti.

– U trenutku kad nam liječnik najavi odlazak mi već imamo u pripremi rješenje, dakle zamjenu ili novog liječnika. Smatram da je situacija trenutno poprilično dobra – zaključila je.

zatvori