Nedjelja, 5. svibnja 2024.

‘PUNINA ŽIVOTA’ Otvorenje objekta za boravak starijih sutra u Molvama, Ivančan: Mladi odlaze za poslom i postoji potreba za ovim smještajem

Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca u Molvama izgradio je i opremio objekt u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina.

Samostan je ujedno i potpisnik Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih i strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt naziva “Punina života” u partnerstvu s Općinom Molve i Koprivničko-križevačkom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 10,2 milijuna kuna za koji su odobrena 100-postotna europska sredstva.

Završna konferencija projekta s otvorenjem centra održat će se tako sutra u Molvama u novom objektu, a nakon konferencije, u 11 sati održat će se blagoslov objekta te sveta misa koju će predvoditi mons. Josip Mrzljak, biskup u miru.

Spomenimo i da se projektom “Punina života” nastoji riješiti problem nepostojanja adekvatne socijalne infrastrukture za starije osobe na području općine Molve koji se reflektira u socijalnoj izoliranosti te skupine uzrokovanoj činjenicom samačkog života i smanjenim prilikama za socijalizaciju.

I općinski načelnik Zdravko Ivančan rekao nam je da je riječ o kapitalnoj investiciji Općine Molve, a izgradnja je počela prošle godine te će sutra uslijediti veliko otvorenje.

– To je projekt koji donosi novinu – nemoćne i osobe starije od 65 godina će imati mogućnost dnevnog boravka u tom domu. Svi smo svjesni usamljenosti jer mladi odlaze za poslom i naravno da postoji potreba da naši stariji imaju smještaj i prostor koji će im omogućiti dostojnu starost. Bit će minimalno 18 korisnika koji će biti u dnevnom boravku, a za taj smo projekt dobili i dva nova kombi vozila pa ćemo omogućiti njihov prijevoz i sve ostalo što će biti potrebno. Zahvalan sam Županiji koja se kao partner uključila u realizaciju projekta, kao i našem Samostanu i svima drugima koji su doprinijeli projektu – naveo je.

Prijave za smještaj u objektu trenutno su u tijeku, otkrio je još Ivančan.

– Općina je inicijator tih prijava i početkom adventa su pozvani naši mještani stariji od 65 godina da se jave ili u Samostan ili u Općinu. I ovim putem pozivam sve naše žitelje da se jave pa da im možemo organizirati i radionice i sve ono što će biti u sklopu programa – zaključio je načelnik.

zatvori