Srijeda, 15. svibnja 2024.

Povećanje sredstava za civilnu zaštitu izazvalo žestoko prepucavanje na relaciji Golubić – Koren

Na 16. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije jedna od točaka dnevnog reda bilo je Donošenje plana razvoja sustava civilne zaštite za 2024. godinu s trogodišnjim financijskim učincima.

Ovu točku uvodno je obrazložio zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Plan obuhvaća sve mjere i aktivnosti te ustroj djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite. Naime, donosi se u skladu sa zakonom te je izrađen na temelju planova pravnih osoba i operativnih snaga. U dokumentu su objedinjeni i programi kako bi se ojačao sustav civilne zaštite u navedenom periodu – istaknuo je.

Čelnik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić kazao je kako će njegov klub glasati protiv, a obrazložio je i zašto.

Snimio Valentino Štefanek.

– Inflacija za žurne službe, odnosno za njihove potrebe i djelatnost koju obavljaju, je puno veća od ovih sredstava koja ste predvidjeli u povećanju. Smatramo da je to povećanje prenisko te da tim žurnim službama treba dati više sredstava, a ne da nam djeca u kampu u Fažani spavaju na madracima koji su stari 30 godina – kazao je.

Na tu konstataciju žustro je reagirao župan Darko Koren upitavši ga odakle se to dobivaju podaci o inflaciji kod žurnih službi. No, tu raspravi nije bio kraj pa se Golubić vratio za govornicu, dok mu je župan odgovarao s mjesta. Golubić je kazao da zapravo ne postoje podaci o inflaciji, ali postoje podaci Državnog zavoda za statistiku.

Snimio Valentino Štefanek.

– Mene onda zanima na temelju čega ste vi definirali da će povećanje od 5.000 eura biti dovoljno žurnim službama da pokriju svoje troškove. Vjerojatno ste vi kalkulirali na temelju nečega – upitao je Golubić.

Župan Koren mu je naposljetku rekao kako nije rečeno da su predviđena sredstva dovoljna.

– Sad kao nisu dovoljna, ali eto tako ste planirali – uporan je bio Golubić.

Koren mu je odgovorio “da su imali podatak o inflaciji, napravili bi na temelju toga”.

No, Golubić tu nije stao i ponovo ga je upitao na temelju čega je donesen ovakav zaključak.

– Na temelju inflacije za žurne službe – prerezao je i zaključio župan.

zatvori