Utorak, 14. svibnja 2024.

Pop-up izložba i predavanje ‘Uzvodno sjećanje na Daklelosose’ večeras u AK galeriji

U koprivničkoj AK galeriji večeras u 19 sati održat će se otvorenje pop-up izložbe “Uzvodno sjećanje na Daklelosose” i istoimeno predavanje Ive-Matije Bitange.

U koprivničkoj galeriji ističu da je memorizacijska izložba “Daklelososa” pokušaj kratkog prikaza djelovanja ove skupine koja se bavila “antimodnom subverzijom” temeljenoj na sjećanjima autorice izložbe i potpomognut fotomaterijalima, videozapisima i razgovorima s ostalim sudionicima.

– U zimi 1996. godine u Zagrebu okupilo se 10 studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu povodom pripreme zajedničkog nastupa na reviji u zagrebačkom klubu Gjuro II. Nakon toga slijedile su dvije godine intenzivnog djelovanja grupe Daklelososi koji se evocira ovom izložbom. Njome se prikazuje jedan povijesni moment i specifične kulturno medijske okolnosti koje su potaknule stvaranje osebujnog kulturnog kruga i možda djelomično samonikle nezavisne alternativne scene – govore.

Naziv Daklelososi nastao je pritom slučajnim odabirom dviju riječi koje su sudionice ubole prstom u nasumično otvorenoj knjizi intervjua sa slikaricom Nives Kavurić Kurtović. Iz te dvije riječi stvorile su novu i iz nje su dalje izvlačile i neka nova značenja i simboliku. Članice kolektiva bile su Ivana Franke, Jasminka Končić, Ana Kadoić, Ksenija Domančić, Ljubinka Grujin, Ida Mati, Danijela Stanković, Mia Krkač, Gordana Koščec, Koraljka Kovač i Iva-Matija Bitanga. Svaka od njih za “reviju” bi napravila četiri do pet modela, za osmišljavanje i izradu kojih im je trebalo oko mjesec i pol, a materijali koje su koristile bili su papir, najlon, organski materijali, drvno ljepilo, pigmenti, boje, tekstil, žica, vatelin, gaza, spajani kaširanjem, šivanjem, vezanjem, motanjem i završno oslikani.

– Na ovoj pop-up izložbi pokazat ćemo sakupljenu dokumentaciju koja je ostala nakon tog intenzivnog razdoblja kako bismo približili rad ove studentske umjetničke grupe te okolnosti, vrijeme i prostor u kojem su se zbivanja odvijala. Događanje se odvija u suradnji AK galerije i Sveučilišta Sjever. Postav izložbe nastao je u suradnji sa studentima – zaključuju u AK galeriji.

Izvor: AK galerija

O predavačici: Iva-Matija Bitanga rođena je 1974. u Zagrebu. Diplomirala slikarstvo 1999. na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila 2004. poslijediplomski studij scenografije na Hochschule für Gestaltung, u Karlsruheu, Njemačka. Od 2000. članica HZSU-a sve do zaposlenja 2013. na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici gdje je izvanredna profesorica umjetnosti. Doktorandica Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 2015. Od 1995. profesionalno se bavi likovnom umjetnošću, samostalno i grupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1996. i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište, od 2000. surađuje s HRT-om. U umjetničkom djelovanju poznata je i kao članica više umjetničkih kolektiva; Daklelososi, GastArtbeit, Schmrtz teatar i Tigar teatar. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije.

zatvori