Četvrtak, 9. svibnja 2024.

POKUŠAJ SUICIDA Pacijent (19) skočio sa šestog kata bolnice, ravnatelj Devčić: Dosad nismo imali ovakav slučaj, otvorena su određena pitanja o sigurnosti pacijenata

Ozljede opasne po život zadobio je danas 19-godišnji mladić koji je pokušao počiniti samoubojstvo skočivši sa šestog kata Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

Potvrdio nam je to dr. Mato Devčić, ravnatelj bolnice, na danas održanoj izvanrednoj konferenciji za medije koja je sazvana zbog ovog nemilog događaja.

Snimio Valentino Štefanek.

– Neželjeni događaj dogodio se danas u 12:15 na odjelu traumatologije kada je 19-godišnji muškarac iz okolice Koprivnice, koji je više dana hospitaliziran na odjelu traumatologije, pokušao napraviti suicid skokom kroz prozor bolesničke sobe. Pacijent je u skoku teško ozlijeđen te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja. Pad pacijenta zaustavljen je na razini trećeg kata, odnosno on nije pao do razine zemlje s obzirom na specifičnost arhitekture bolnice i činjenicu da postoji nekoliko etaža različitih širina u prostoru. Pacijent je u slobodnom padom došao do razine trećeg kata i tu se u padu zaustavio. Gotovo u istom momentu je primijećen taj događaj te su tri liječnika i dvije medicinske sestre uz pomoć djelatnika i tehničke službe pacijenta smjestili na trauma dasku te imobilizirali vratnu kralježnicu. Pacijent je gotovo u istom trenutku smješten u jedinicu intenzivnog liječenja. Nakon toga poduzete su sve mjere kako bi se pacijent stabilizirao – pojasnio je dr. Devčić te naglasio kako je napravljeno sve što se radi kod trauma protokola.

Dodao je kako su poduzete sve zakonski obavezne mjere, što uključuje imenovanje povjerenstva za izvanredni nadzor.

– Povjerenstvo je konstatiralo cijelu situaciju. Naložilo je prikupljanje očitovanja svih sudionika u događaju. To uključuje prvenstveno zaposlenike odjela, odnosno, medicinske sestre i liječnike. Obaviještena je i Policijska uprava koprivničko-križevačka, odnosno događaj je prijavljen policiji te Ministarstvu zdravstva te osobno ministru Viliju Berošu – naglasio je ravnatelj.

Dr. Devčić je pojasnio kako mladić nastavlja svoje liječenje u jedinici intenzivnog liječenja te kako je konzultiran neurokirurg u vezi zadobivenih ozljeda u padu.

– U ovom trenutku nema potrebe za neurokirurškim zbrinjavanjem, već se samo provode mjere intenzivnog liječenja i nadzora. Intenzivno ćemo pratiti situaciju te ćemo sutra u 11 sati imati novi sastanak povjerenstva za izvanredni nadzor koji će imati prikupljene sve podatke u vezi ovog događaja – konstatirao je.

Ravnatelj je istaknuo kako je opće stanje pacijenta utjecalo na okolnost nastanka ovog događaja.

– Pacijent je bio hospitaliziran u našoj bolnici od 26. studenog. Do 11. prosinca pacijent je liječen u jedinici intenzivnog liječenja. U pitanju je liječenje zbog ozljeda nastalih u prometnoj nesreći. Nakon što je otpušten iz spomenute jedinice, liječenje je nastavljeno u jedinici traumatologije. U tijeku tog boravka, pacijent je imao i konzilijarni pregled psihijatra i svih specijalista koji su bili potrebni da bi se njegovo stanje normaliziralo. Tijekom cijelog svojeg boravka u našoj ustanovi, pacijent s obzirom na povrede koje je imao kod dolaska 26. studenog, a koje su se nastavile tijekom cijelog liječenja, uz blaže poboljšanje stanja, je bio dezorijentiran. Bio je učestalo smeten te je zbog toga konzultirana i psihijatrijska služba, odnosno psihijatar je propisao dodatnu terapiju za takvo stanje – objasnio je dr. Devčić.

Snimio Valentino Štefanek.

Ravnatelj je pojasnio kako zakonski osim na odjelu psihijatrije, ostali odjeli ne moraju imati fizičke prepreke koje sprječavaju ovakve događaje. Dodao je kako bolnica rešetke ima i na odjelu pedijatrije.

– Ozljede pacijenta nisu dopuštale hospitalizaciju na psihijatriji. Pacijent je uz to imao dva tipa fiksacije te je dobivao terapiju koja je sprječavala samoozljeđivanje, a povremeno je bio fiksiran stezuljama odnosno, remenjem za fiksaciju nemirnih pacijenata. Ovo je iznimno rijedak slučaj. Ovakva situacija nije se dogodila u našoj ustanovi. Ovo je jedan potpuno novi moment koji otvara određena pitanja o sigurnosti pacijenata u zdravstvenom sustavu. Sukladno postojećim pozitivnim propisima, mi nismo obavezni na odjelima otvorenog tipa imati fizičke prepreke na prozor – zaključio je.

zatvori