Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Novi čelnik Udruženja obrtnika Koprivnica Marko Solar: Zanimaju nas želje i potrebe obrtnika, tako ih možemo puno bolje razumjeti

Udruženje obrtnika Koprivnica ima novog predsjednika Marka Solara te potpredsjednicu Tatjanu Balog.

Novi čelnik Marko Solar na svoje mjesto predložen je od strane Upravnog odbora u kojemu je proveo dva mandata, a istaknuo je i kako ima veliko iskustvo u obrtništvu.

– Moje osobno iskustvo u obrtništvu traje oko 10 godina, odnosno toliko dugo sam obrtnik. Prije toga sam imao domaću radinost, a puno idem i po sajmovima te se družim s obrtnicima pa tako imam i želju da napravimo nešto više s našim udruženjem – kazao je.

Kada je riječ o planovima u budućem razdoblju, navodi da je u fokusu poboljšanje odnosa s okolnim općinama.

– Baza nam je svakako Koprivnica, no tu su i općine te s njima želimo pokrenuti odnose. Odnos nekakav postoji, no nema puno suradnje pa to želimo poboljšati. Tu je i komunikacija s cehovima unutar udruženja te poticanje obrtnika da izlažu na sajmovima. Radit ćemo i na tome da se povežemo s drugim udruženjima kako bi naši izlagači mogli slobodno prezentirati svoj rad na drugim sajmovima – pojašnjava.

S obrtništvom u Koprivnici je zadovoljan te napominje da se imamo s čime pohvaliti.

– S općinama brojimo 1.171 obrt, dok je novootvorenih u protekloj godini 163, a zatvorenih samo 10. Po našim statistikama to je jako dobar porast i na to smo iznimno ponosni. U samom gradu bilježimo 824 obrta, što je i više nego dobro – rekao je Solar.

Puno novootvorenih obrta vezano je za marketing, dok je zanatskih obrta nešto manje.

– Najviše se otvara obrta u polju marketinga i IT sektora. Otvaranju su doprinijele i potpore koje se daju putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a i mi tu puno pomažemo našim početnicima. Naime, oni dolaze kod nas i dobivaju informacije koje su im potrebne za otvaranje obrta. Ako je potrebno pišemo im i poslovni plan te ih savjetujemo putem naše stručne službe – naglašava.

Ako obrtnici imaju određenih problema, kako kaže, slobodno se mogu javiti jer su u udruženju uvijek spremni pomoći.

– Zanimaju nas njihove želje i potrebe te tako možemo puno bolje razumjeti obrtnike. Dakle, važno je da znamo što od nas očekuju i što im kroz rad možemo pružiti sljedeće tri godine. Najbitnije je da ljudi znaju da mi nismo plaćeni za to, nego radimo u slobodno vrijeme i uz puno dobre volje – zaključio je.

zatvori