Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Koprivničko-križevačka županija sufinancirat će smještaj starijih i nemoćnih osoba u domovima izvan županije

Koprivničko-križevačka županija će od 1. siječnja sufinancirati smještaj starijih i nemoćnih osoba u domovima izvan županije.

Odlučeno je tako na 15. sjednici Županijske skupštine, a ovom odlukom želi se pomoći smještenim osobama i članovima njihovih obitelji u podmirenju troškova zbrinjavanja koji su iz različitih razloga smještaj pronašli ili morali pronaći u drugim dijelovima zemlje do pronalaženja smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe na području Koprivničko-križevačke županije.

– Novčanu pomoć mogu ostvariti starije i nemoćne osobe koje imaju prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije najmanje pet godina, smještene su u domovima sa statusom ustanove, obiteljskim domovima te domovima pravnih osoba i obrtnika koji imaju licencu za rad, a sjedište imaju ili usluge pružaju izvan područja Koprivničko-križevačke županije te nemaju nemaju prosječnu mirovinu višu od cenzusa određenog posebnim aktom – poručili su iz Službe ureda župana.

Dodaju kako novčanu pomoć ne mogu ostvariti korisnici smještaja koji istu ostvaruju od strane nadležnog ministarstva, zavoda za socijalni rad ili po nekoj drugoj osnovi te koji su smješteni u županijske ili domove koji se financiraju iz decentraliziranih sredstava.

Nadalje, zahtjev za sufinanciranje dostavlja se ili osobno predaje Upravnom odjelu za zdravstveno-socijalne djelatnosti svakog mjeseca do 15. u mjesecu za prethodno razdoblje.

– Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za sufinanciranje potrebno je priložiti kopiju ugovora s pružateljem usluge smještaja, zadnju kopiju potvrde o uplaćenom iznosu za smještaj, izjavu o suglasnosti korisnika da se novčana pomoć isplaćuje na račun opunomoćene osobe, pravovaljani dokaz iz kojeg se može utvrditi identitet osobe na čiji će se račun isplaćivati pomoć ukoliko se pomoć ne isplaćuje samom korisniku, dokaz o broju računa za isplatu pomoći te izjavu o suglasnosti ili privoli da Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti prikuplja, koristi i razmjenjuje osobne podatke neophodne za dodjelu i isplatu novčane pomoći – navode.

Dodajmo kako je u proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu za sufinanciranje smještaja starijih osoba osigurano 320.573 eura, odnosno 95.000 eura više nego u 2023. godini kad je za ovu namjenu bilo predviđeno 225.573 eura.

zatvori