Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Koprivnički dječji gradonačelnik Marin Sabol i njegov zamjenik Luka Jantolek sudjelovali na sjednici u Hrvatskom saboru

Koprivnički dječji gradonačelnik Marin Sabol i njegov zamjenik Luka Jantolek sudjelovali su na sjednici u Hrvatskom saboru.

Da velike ideje mogu doći iz malih glava pokazala je zajednička sjednica predstavnika dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Domaćin ovoj 13. po redu sjednici održanoj u maloj vijećnici Hrvatskog sabora bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, pokrovitelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini”, a organizator Savez društava Naša djeca.

Djeca u dobi od devet do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, među kojima su bili i dječji gradonačelnik Koprivnice Marin Sabol i njegov zamjenik Luka Jantolek, otvoreno, iskreno i kritički progovorila su o problemima i zaprekama za njihovo sretnije i sigurnije odrastanje te uputila prijedloge za njihovo rješavanje.

– Djevojčice i dječaci upozorili su na potrebu i pravo djece na stručne suradnike u školama istaknuvši kako u školama nedostaje kvalificiranog osoblja, psihologa, pedagoga, socijalnih radnika i defektologa, založili se za bolju zdravstvenu zaštitu djece na otocima koji nemaju ortodonte i logopede, zatražili jednake mogućnosti za zabavu, sport i rekreaciju djece u gradskim i ruralnim područjima, te dali zahtjeve za uvažavanje različitosti kod djece – kazala je Jadranka Lakuš, predsjednica Društva Naša Djeca Koprivnica.

Otvoreno su progovorili i o izazovima virtualnog svijeta i naglasili kako ovisnost o modernim tehnologijama otuđuje mlade i djecu od vršnjaka, ali i od roditelja.

– O ovoj temi govorio je i Luka Jantolek ukazavši na važnost edukacije o negativnim posljedicama i opasnostima kojima su izložena djeca u virtualnom okruženju. Luka se usto založio za bolju komunikaciju između djece i odraslih, posebice na temu moralnih vrijednosti i nenasilnog rješavanja poremećenih odnosa – istaknula je.

Djeca su pokazala da ih uz lokalne ili regionalne probleme smetaju i zbivanja na europskoj i svjetskoj sceni poput rasta siromaštva, sve brojnijih prirodnih nepogoda zbog klimatskih promjena i sve većeg onečišćenja okoliša te ratnih sukoba koji najviše pogađaju djecu.

– Prema Konvenciji o pravima djeteta sva djeca trebaju imati svoj dom, pravo na mirno i sigurno odrastanje, ne smije ih se koristiti u ratnim sukobima, a svjedoci smo kako djeca u Gazi koja žive u ruševinama svakodnevno pogibaju ili su pak taoci. Stoga tražimo hitno zaustavljanje rata između Izraela i Palestine – rekao je za saborskom govornicom koprivnički dječji gradonačelnik Marin Sabol.

Posebnu pohvalu djeci uputila je zastupnica Ivana Posavec Krivec.

– Vi ste danas zapravo posramili zastupnike jer ste pokazali da vidite ono što veliki političari ne vide, koliko uvažavate različitosti i koliko zrelo, iskreno, čisto, bez zločestoće gledate na život – kazala je.

Zajednička sjednica djece i saborskih zastupnika još jednom je potvrdila da Savez društava Naša djeca Hrvatske sa 106 udruženih društava i oko 4.000 volontera doista na vrhunski način brine o dobrobiti djece i unaprjeđenju njihovih prava.

Prema riječima predsjednice i akademkinje Aide Salihagić Kadić svojim brojnim aktivnostima, akcijama i projektima dječja vijeća i dječji forumi pridonose stvaranju sigurnih, zdravih, poticajnih okružja za rast i razvoj djece, a isto tako i tolerantnih, sigurnih i nenasilnih zajednica u kojima se prava djece promiču i ostvaruju, a mišljenja čuju i uvažavaju.

Ustupila Jadranka Lakuš.
zatvori