Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Virovitičko-podravski skupštinari usvojili županijski proračun ‘težak’ 74,7 milijuna eura

Proračun Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026 godinu iznosit će 74,7 milijuna eura.

Kazao je tako virovitičko-podravski župan Igor Andrović na Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije istaknuvši kako je proračun manji u odnosu na 2023. godinu zato što od 1. siječnja županije prestaju biti osnivači općih bolnica.

– Osnivačka prava nad općim bolnicama prenose se na državu, a to znači da se sredstva za financiranje općih bolnica više ne planiraju u proračun županije, već u državni proračun. Navedeno je kako će se nakon isključenja općih bolnica preostala decentralizirana sredstva za ostale zdravstvene institucije povećati za tri posto i to je uvršteno u proračun. Također, dobili smo obavijest od Ministarstva financija da će se sredstva za školstvo povećati dodatnih dva posto – rekao je župan Andrović.

Na skupštini se govorilo i o značajnim infrastrukturnim projektima u 2023. godini kao i o nastavku realizacije projekata u 2024. godini.

– Završena je izgradnja sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, rekonstrukcija objekta za potrebe Centra za podršku, savjetovanje i osnaživanje Sigurna kuća, Sušionica povrća, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. U 2024. godini završavamo projekte Centar za posjetitelje – dvorac Janković Suhopolje III. faza, Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, Projekt širokopojasnog interneta te projekte energetskih obnova. Najveće investicije za sljedeće godine planirane su u području obrazovanja i zdravstva – ističe župan.

Pored većih projekata, postoji niz aktivnosti, natječaja i potpora Virovitičko-podravske županije usmjerenih na zadovoljavanje javnih potreba svih građana županije.

– Pomažemo našim udrugama, štitimo prava nacionalnih manjina, pružamo potporu Hrvatima izvan Republike Hrvatske, sufinanciramo rad kulturnih institucija, sportske i vatrogasne zajednice, humanitarnih organizacija i Turističke zajednice, sufinanciramo kamate gospodarstvenicima i poljoprivrednicima te stambenih kredita liječnika. Proračun koji imamo je realan i u skladu s mogućnostima, a na nama je da tijekom narednog razdoblja prikupimo sve planirane prihode i izvršimo planirane aktivnosti – zaključio je župan.

zatvori