Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Učiteljica Željka Hanžek u Pragu se educirala o autizmu: Saznali smo dijagnostičke kriterije i uzroke, učili o komunikaciji, senzornim problemima…

Željka Hanžek, učiteljica matematike u koprivničkoj Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski, sudjelovala je na petodnevnom tečaju u Pragu, odnosno edukaciji o autizmu pod nazivom “Razumijevanje poremećaja iz spektra autizma – uvod i intervencije”.

Kako je to rekla i sama Hanžek, učila je s Dancima, Nijemcima, Srbima, Norvežanima i Mađarima.

– U ponedjeljak smo saznali dijagnostičke kriterije i uzroke autizma. U utorak smo učili o komunikaciji i strukturi, odnosno strategijama za promicanje društvene komunikacije i upoznati smo sa senzornim problemima u autizmu. Srijeda je bila rezervirana za socijalno razumijevanje i socijalnu imaginaciju – strategije za razvoj socijalnog razumijevanja. U četvrtak je tema bila razumijevanje i reagiranje na ponašanja koja nas i njih izazivaju – razumijevanje ponašanja i utjecanja našeg ponašanja – istaknula je.

Dodala je da su posljednji dan edukacije razgovarali o autizmu i senzornoj osjetljivosti, kako provoditi teoriju u praksi te kako ići naprijed uz razumijevanje kulture autizma u 21. stoljeću.

– Zahvaljujući dobivenoj Erasmus+ akreditaciji našoj školi je omogućena jednostavnija prijava i planiranje novih aktivnosti u Erasmus+ projektima. Prvi ciklus nam traje do kraja kolovoza 2024. godine, a jedan od ciljeva je i dodatna edukacija za rad s darovitim učenicima i učenicima s poremećajima iz spektra autizma – navela je Hanžek.

Podijelila je i svoje iskustvo Praga pa je tako podsjetila da osim rijeke turista kroz Prag teče rijeka Vltava, neodvojiva od grada na čijoj se desnoj obali smjestila srednjovjekovna gradska jezgra koja je danas na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine.

– Od “tekućica”, stanovnici Praga kao i svi Česi vole dobro pivo i to toliko da popiju najviše litara piva po glavi stanovnika na cijelom svijetu! Stoga ne čudi što ima zaista dobrih izvornih čeških piva i što je pivo jedno od motiva dolaska turista – poručila je.

Prag je pritom opisala kao izuzetno lijep i zanimljiv grad.

– Ako niste nikada bili u ovom gradu, pod obavezno trebate obići Stari grad s poznatim Starim trgom, prijeđite preko Karlovog mosta, posjetite trg gdje se dogodila Baršunasta revolucija, obiđite najveći dvorac na svijetu Pražský hrad te na kraju svakako nađite neku dobru lokalnu pivnicu ili Knedlin, bistro u kojem možete degustirati izuzetno fine češke knedle od raznovrsnog kuhanog voća – zaključila je.

zatvori