Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Učenici Obrtničke škole Koprivnica boravili u Španjolskoj i Švedskoj, Borko: Erasmus zajednica sve je veća, interes učenika postoji još od osnovne škole

Učenici četverogodišnjih zanimanja iz Obrtničke škole Koprivnica boravili su u Španjolskoj i Švedskoj u sklopu stručnog usavršavanja Erasmus+ projekta.

Nastavnica i školska Erasmus+ koordinatorica Ana Borko pojasnila je što je uključivalo stručno usavršavanje i koliko je učenika sudjelovalo u svemu.

– U Španjolskoj, odnosno u Sevilli bilo je osam učenika smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te su imali praksu u manjoj start up tvrtki. Učenici su pod nadzorom mentora sudjelovali u svakom koraku izrade drona. U Velez Malagi je bilo troje učenika i praksu su imali u edukacijskoj ustanovi za pilote. Tamo su radili na održavanju simulatora letenja, popravcima i instaliranju opreme koja se koristi u edukacijama. Također, okušali su se i u simulatoru letenja. U Švedskoj u Karlstadu je troje učenika smjera tehničar za računalstvo praksu odrađivalo u sklopu škole. Tamo su od nastavnika dobivali zadatke iz programiranja – kazala je.

Istaknula je i kako su ovakvi programi vrlo važni za učenike, a ujedno su i zanimljivo iskustvo.

– Već na početku školovanja u našoj školi učenici pokazuju velik interes za sudjelovanjem u sličnim projektima. Erasmus zajednica sve je veća i učenici već u osnovnim školama čuju za to pa njihov interes samo raste. Prioritet i srž ovih aktivnosti je stjecanje znanja i vještina, ali važno je da učenici upoznaju i životno iskustvo putovanja te samostalnosti. Naime, mnogim sudionicima je ovo prvi put da prelaze granicu, prvi let avionom te razdvojenost od roditelja. To uzbuđenje i iskustvo su neprocjenjivi za osobni rast i razvoj – napominje.

Učenica Lucija Đukin na mobilnost je otišla u Španjolsku, a za nju je to bila izuzetna prilika koja se rijetko pruža.

– Tijekom mobilnosti uspjela sam značajno poboljšati svoje stručno znanje. Ono što smo teoretski naučili u našoj školi mogli smo tamo primijeniti u praksi, a posebno kroz rad na simulatoru leta. Upoznali smo i nove kulture i suočavali se jezičnim barijerama koje su obogatile naše iskustvo – zaključila je.

Dodala je i kako je cijelo iskustvo njoj i njezinim kolegama pružilo mogućnost za osobni i profesionalni razvoj izvan uobičajenih okvira s obzirom na to da je idući korak u njihovoj akademskoj karijeri fakultet.

Učenik Damjan Posavec također je boravio u Španjolskoj i zadovoljan je razinom stečenog znanja, a kako kaže, ponovno bi sudjelovalo u takvom programu.

– Poboljšali smo svoja stručna znanja i naučili nove stvari te upoznali nove kulture. Naravno da bih ponovno sudjelovalo, a sljedeća prilika mogla bi nam se pružiti već na fakultetu. Svakako bi preporučio svima koji žele otići neka i odu – istaknuo je.

zatvori