Subota, 15. lipnja 2024.

FOTO Učenice Srednje škole Koprivnica u Sloveniji, Prentašić: Erasmus projekti učenike pozitivno izgrađuju kao osobe, a tu je i profesionalni razvoj

Srednja škola Koprivnica prvi put sudjelovala je u Erasmus+ KA1 projektu te su učenice smjera hotelijersko-turistički tehničar te učenice smjera fizioterapeutski tehničar stručno usavršavanje odradile u Sloveniji.

Koordinatorica Ana Prentašić pojasnila je kako je došlo do sudjelovanja na projektu te suradnje s Termama Vivat.

– Mi smo strukovna škola i obrazujemo strukovna zanimanja, stoga je nekoliko entuzijasta odlučilo probati napisati projekt. Naši dobri susjedi iz Obrtničke škole Koprivnica, a ponajviše Ljiljana Mraz koja je članica Radne skupine za strukovno obrazovanje, preporučili su nam partnera. Nakon prvog kontakta s Termama Vivat napisali smo projekt i aplicirali. Sada je iza nas već prva mobilnost ovog projekta – kazala je.

Istaknula je i važnost takvih projekata za učenike te koliko sudjelovanje doprinosi njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

– Erasmus+ projekti poput ovog učenike pozitivno izgrađuju kao osobe. Neupitan je taj nekakav profesionalni razvoj jer im stručna praksa pruža više nego što mogu dobiti u školi kao ustanovi. Tu je i iskustvo rada u drugačijem i multikulturalnom okruženju koje je opremljenije od naše škole te učenici mogu steći nova znanja, vještine i usavršiti dosadašnje kompetencije. Nadalje, izuzetno je naglašena i inkluzija te omogućavanje jednakih mogućnosti obrazovanja za sve učenike. Naši su učenici iz različitih sredina i dolaze s različitim preprekama, a Erasmus+ projekti se zalažu za takve učenike te im omogućavaju sve ono što im možda roditelji ne mogu pružiti – navodi.

Učenica Anja Valent istaknula je koliko joj je značilo što je stručnu praksu mogla odraditi u drugoj zemlji.

– Upoznala sam njihov mentalitet i način rada, a bila sam okružena i različitim jezicima poput talijanskog, njemačkog i češkog. Imam osjećaj da sam naučila puno toga te da sam postala samostalnija – poručila je.

Učenica Patricija Pavlić-Kušenić kazala je kako bi ponovno sudjelovala u sličnom programu.

– Program je odličan za upoznavanje drugih ljudi i njihove kulture. Tu su naravno i sva stečena znanja iz struke te rad s pacijentima, a sve će mi to kasnije dobro doći – zaključila je.

Dodajmo kako su za veljaču i travanj planirane još dvije mobilnosti za osmero novih učenika koji su odabrani prema propisanim kriterijima.

zatvori