Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Studenti potpisali ugovore o stipendiranju, Monika Đurinić: Lijepo je vidjeti podršku Županije koja se zalaže za obrazovanje

Studenti s područja Koprivničko-križevačke županije potpisali su danas ugovore o stipendiranju, a u odnosu na prethodnu godinu povećan je broj korisnika te iznos stipendija.

Sve se održalo u prostorijama Županijske uprave, a župan Darko Koren poželio je dobrodošlicu svim studentima i istaknuo kako na ovaj način postaju dio sustava potpore.

– Mladim ljudima stipendije su jedan od važnih alata, a ovako pokušavamo doprinijeti povećanju broja visokoobrazovanih na prostoru naše županije. Ove godine bio je zaista velik interes, a vjerujemo kako je to zbog mogućnosti online prijava pa je to zaživjelo kod vas mladih. Naime, pristiglo je 306 prijava digitalnim putem – kazao je.

Prema planu bilo je predviđeno 100 stipendija, a model dodjele stipendija traje već osam godina. Svake godine broj korisnika se povećava, a sve je počelo s tek 20 stipendija.

– Isto tako, povećan je i iznos mjesečne stipendije. Od nekadašnjih 700 kuna s kojima smo počeli, sada smo došli na 150 eura mjesečno. Nije bitno koliki je to nama proračunski izdatak jer smatramo da je to jedno od onih ulaganja koje se uvijek isplati – pojasnio je župan Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Fokus je bio usmjeriti potpore u one studijske programe koji su deficitarni na prostoru županije, ali i cijele Republike Hrvatske.

– Sve smo napravili u suradnji s Hrvatskih zavodom za zapošljavanje. Dobili smo spisak deficitarnih zanimanja, a moram spomenuti i kako se na ovaj način podupiru sva ona zanimanja koja nedostaju na tržištu rada. Ostali kriteriji uključivali su ostvareno pravo na stipendiju u prethodnoj godini, ostvaren uspjeh u prethodnoj godini, godina studija, pojedinačne nagrade, socijalni status i volontiranje kandidata – rekao je.

Župan Koren dodao je i kako su najzastupljeniji studiji bili medicinski, strojarstvo i brodogradnja, elektrotehnika, računarstvo i edukacijsko-rehabilitacijski. Kazao je i kako uz stipendiranje Koprivničko-križevačka županija podržava rad zaklade Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici.

Za kraj je studentima poželio da budu uspješni te da prate pravila natječaja kako stipendije ne bi morali vraćati.

– Nastojte da svoje stipendije ne morate vraćati, no vjerujem da ćete vi nastaviti biti dobri studenti. Uvijek se u životu može pojaviti određeni problem, a mi ćemo u tom smislu biti puni razumijevanja i pomoći gdje se može – zaključio je te dodao kako su ova sredstva pomoć i roditeljima.

Student medicine Lovro Jerčinović zahvalio je županu i svima iz administracije koji su omogućili stipendije.

– Svim studentima će ovo dobro doći, a pogotovo u doba adventa. Jako je lijepo znati da vas Županija cijeni, odnosno vaš rad i učenje. Nadam se da će većina nas nastaviti svoju profesionalnu aktivnost baš ovdje u Koprivnici – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Studentica arhitekture Monika Đurinić također je zahvalila na primljenim sredstvima.

– Kada je riječ o mojem studiju puno znači kontinuirana podrška s obzirom na trošak materijala, makete, print te sve ostalo što dolazi uz to. Lijepo je vidjeti tu podršku Županije koja se zalaže za obrazovanje – kazala je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek sa suradnikom te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori