Nedjelja, 28. srpnja 2024.

FOTO Stipe Božić gostovao u đurđevačkoj Gradskoj knjižnici, govorio je o alpinističkim iskustvima i Everestu iz prve ruke

Brojni zaljubljenici u prirodu i planinarenje u sklopu ovogodišnjeg bogatog programa Adventa u Đurđevcu počašćeni su dolaskom i druženjem sa Stipom Božićem, najpoznatijim hrvatskim i jednim od najuspješnijih svjetskih alpinista.

Naime, U Gradskoj knjižnici Božić je održao putopisno predavanje o Everestu.

– Stipe je osvojio sedam najviših vrhova svih sedam kontinenata, tri najviša vrha svijeta te tri kultna “osamtisućnjaka”. Hrvatski alpinist na najviši se vrh svijeta Mount Everest popeo dva puta i postao tek drugi Europljanin, poslije legendarnog Talijana Reinholda Messnera, komu je to uspjelo – podsjetili su u đurđevačkoj Gradskoj upravi.

Spomenuli su i da je na njegov daljnji životni put i alpinistički poziv najviše utjecala prva ekspedicija na Mount Everest 1979. godine kada se prvi put popeo na najviši vrh svijeta. Nakon toga je počela Stipina “šetnja” u oblacima Himalaje, koju je nakon silnih uspona upoznao gotovo kao svoje Biokovo, a živopisnim pričama o svojim putovanjima i usponima Stipe je oduševio sve prisutne.

zatvori