Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: RODEO PREDSTAVLJA ALBUM Romana i Dejan – dva žanrovski potpuno različita glazbenika stvorila zanimljiv projekt

Album “Many Ways Out” koprivničkog benda RODEO čija su okosnica Romana Pavliša i Dejan Halusek je vani, a domaća publika imat će priliku čuti kako bend uživo zvuči već sutra u FUNK-u pri čemu je druženje planirano od 21 sat.

Na albumu su, uz Romanu i Dejana, radili i Marko Kuhar, Luka Osrečak i Hrvoje Štefanić, dok će se Romani, Dejanu, Marku i Luki na pozornici u petak pridružiti i Miran Katar na gitari i Štefan Lesar na trombonu.

U povodu ovog koprivničkog koncerta u svom nas je domu ugostila Romana, pridružio joj se i Dejan, a s nama su podijelili kako je sve počelo, kako izgleda suradnja članova koji dolaze iz potpuno drugačijih glazbenih projekata, po čemu je album poseban, ali i što su nam pripremili za petak.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Točno se sjećam početka. Bili smo na druženju kod Dejana i on je rekao da mu se radi pop muzika odnosno da bi se htio okušati u nekom novom žanru, jer je dosad bio više u nekakvim alternativnim vodama sa svojim bendom Rens Argoa. S obzirom na moj glazbeni projekt Anna Moor, kao vokalisticu me tražio da mu pomognem iskomponirati nešto u nekom pop điru. On je počeo raditi skice pa smo tako počeli kao duo s pridruženim članom Markom Kuharom – prisjetila se Romana.

Kazala je kako su Dejan i Marko, koji inače već godinama zajedno sviraju u Rens Argoi, počeli raditi na skicama koje su joj slali nakon čega je ona stvarala svoj vokalni dio.

– Tada je bila korona i zapravo se sve radilo putem interneta pa smo mi zapravo nastali kao neki covid projekt. Imali smo vremena komponirati, slali smo si trake, nastali smo na Dejanovu inicijativu i nekako smo spojili različite žanrove – istaknula je Romana.

Na njihovom prvom albumu “Many Ways Out” nalazi se 10 autorskih pjesama koje su nastale kroz otprilike tri godine.

– Na albumu ima svega, jako je zanimljiv materijal i jedna pjesma se ne može usporediti s drugom jer su vrlo različite. Iako nas žanrovski svrstavaju u indie rock, ja ih ne mogu precizno žanrovski odrediti. Rekla bih da je to malo žešći pop koji ima jako pamtljive refrene i melodije. Jako sam zadovoljna albumom. Autor svih tekstova, osim jednog koji sam ja napisala, je Dejan. Pjesme su aranžmanski nastajale u suradnji svih članova, ali nekako smo najviše radili Marko, Dejan i ja. Zatim smo u studio pozvali trombonista i gitarista koji su se nadovezali na neke već smišljene Dejanove gitarske riffove i solo dionice – objasnila je Romana.

Snimio Tomislav Matijašić.

Bilo joj je jako zanimljivo stvarati taj album jer, kako kaže, zapravo je prvi put radila u suradnji s još nekoliko članova.

– Obično sama radim svoju muziku u podrumu, ali sam imala tu slobodu da se izrazim kroz puno vokala i neke melodije koje su mi dolazile, a da ni sama nisam znala odakle. Jako mi je inspirativna muzika koju Dejan radi kao podlogu tako da sam imala lagan posao jer sam dobivala jako dobar materijal. Slušam jako puno muzike i zapravo nisam žanrovski ograničena, ali ono što najviše volim žanrovski stvarati je pop i pritom ne govorim o mainstream hrvatskom popu, nego o nekom elektronskom popu koji inače radim kao Anna Moor – naglasila je.

Ono što joj je u ovom glazbenom projektu bilo zahtjevno jesu aranžmani.

– Dečki su u prethodnim bendovima radili dosta progresivno kao neku fuziju i nisu se ograničavali nikakvom formom, a meni je zapravo bilo stalo do toga da muzika i radijski zazvuči u hrvatskim eterima i znala sam da moramo to staviti u neki okvir i da se moramo ipak nečemu prilagoditi. Zapravo smo aranžmanski imali dosta rasprava, i to pozitivnih, i mislim da smo svi nešto naučili – istaknula je.

I Dejan je također kazao da mu je bilo zanimljivo.

– Naučio sam jedan drugačiji pristup jer Marko, Miran i ja već godinama sviramo u Rens Argoi i tu stvarno nema nikakvog ograničavanja, ni stilskog, jednostavno onako kako nam se svira, tako sviramo, a ovdje smo ipak malo više morali paziti na neke forme, jer ipak je tu još jedan drugi faktor, a to je vokal koji 10 godina u bendu nismo čuli i sad ga odjednom imamo, tako da smo i to još morali uključiti u sve to – pojasnio je Dejan koji je na pitanje odakle crpi inspiraciju odgovorio da mu je inspiracija svakodnevni život, nema posebnu tematiku te ga inspirira sve što ga okružuje.

Romana je na to dodala da Dejan puno čita i u tekstovima ima jako puno književnih referenci, odnosno referenci na pop kulturu.

– Meni bi slao tekstove da ih ja probam uglazbiti. I onda ja vidim neka imena i pitam “Tko ti je to?” pa onda on veli “To ti je lik iz književnog serijala Dina”, jako mi je zanimljivo kako mu mozak radi, ima svega, ali mi je super taj neki književni fantasy hommage. Ima dosta skrivenih referenci iz pop kulture – istaknula je Romana.

Dejan je dodao da ima i svojevrsna posveta Beatlesima koje jako voli.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sakrili smo puno uskršnjih jaja u album, iako smo ga objavili u studenom – zaključio je Dejan.

RODEO iza sebe ima jedan koncert koji je održan u zagrebačkoj Tvornici pa su i s probama počeli zapravo tek nedavno.

– Nismo uopće ni znali da ćemo ikad svirati, nismo razmišljali toliko daleko u budućnost jer dok smo počinjali cijelu tu priču nije se sviralo, ali nekako se sada sve pokrenulo i pokazalo da funkcionira, na probama je super i prvi nastup nam je bio jako dobar – naglasila je Romana.

S njom se složio i Dejan i kazao kako su se Marko i on nalazili na probama kako bi odsvirali instrumentalne dijelove.

– Mi smo prošli taj dio, mislili smo da će ovo ipak biti malo veći izazov, ali nije toliko stresno već je zabavno. Lijepo je čuti sve što si snimio i uživo. Isto tako mislili smo kako će nam izazov biti svirati puno tiše nego što to radimo sa svojim drugim bendom, ali zapravo je jako dobro – zaključio je Dejan.

A kako to sve zapravo i zvuči uživo, čut ćemo već sutra u koprivničkom FUNK-u.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori