Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost svečano je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester

Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost svečano je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester.

Na 30-ak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata. Izložba također sadrži šest panela koji se bave lokalnom poviješću.

– Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno educirani učenici naše škole, volonteri na izložbi. Tijekom 14. i 15. prosinca 17 učenika sedmog i osmog razreda prošlo je edukaciju za vodiče u organizaciji udruge HERMES. Učenici su sudjelovali u nizu aktivnosti tijekom kojih su educirani o životu Anne Frank u vrijeme Holokausta u Europi, ali i usponu nacizma u Europi, diskriminaciji i povredi ljudskih prava koji će kasnije voditi do jednog od najvećih genocida 20. stoljeća. Naglasak je podjednako stavljen na stradanje židovskog naroda te na razvijanje osjetljivosti prema svim suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije, netolerancije i mržnje – poručili su iz škole.

Dodali su da su marljivi i izuzetno motivirani sedmaši i osmaši izuzetno savjesno odradili trening za vršnjačke vodiče.

Spomenimo da su svečanom otvorenju prisustvovali predstavnici Grada Koprivnice zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, članice Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin i Mira Relić Wolfensson, članovi Udruge antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak i Stjepan Henezi, te zainteresirani građani.

Dodajmo da će izložba u školi ostati sve do kraja siječnja iduće godine, a organizirani posjeti mogući su radnim danom od osam do 14 sati uz obaveznu prethodnu najavu na [email protected] ili [email protected].

Slušaj uživo
zatvori