Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Plišenjaci i 49. Podravski zbornik glavne zvijezde izložbe ‘U okvirima prošlosti’ u Gradskoj knjižnici Đurđevac

“U okvirima prošlosti” naziv je izložbe Udruge žena grada Đurđevca koja je održana već treću godinu u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac.

Također, održana je i promocija 49. Podravskog zbornika koji je predstavio ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin.

– Iz godine u godinu pokušali smo i naslovnicama obilježiti neke velikane podravske grude, a to su unazad nekoliko godina bili Ivan Večenaj, Ivan Sabolić, Ivan Lacković Croata, a sada i akademik Feletar koji nas je napustio u lipnju ove godine – naglasio je Čimin.

Jedni od autora zbornika Vladimir Miholek i Anđela Lenhard Antolin prisutnima su ispričali svoja iskustva stvaranja ovog izdanja, dok je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca, zajedno s Miholekom predstavila i objasnila glavni motiv izložbe “U okvirima prošlosti”, odnosno što su to plišenjaci.

– Žene koje su imale plišene i baršunaste suknje, takozvane plišenjake, često na događanjima nisu željele stajati do onih koje su bile “slabije” obučene. Te bogatije žene su i promijenile našu izvornu narodnu nošnju. Čim je bile više novaca, više se kupovalo, a bilo je i ponude. Tako su u našu narodnu nošnju počeli ulaziti odjevni predmeti koji nisu od domaćeg materijala, već je bilo riječ o dućanskoj robi. Mi smo ipak uspjeli sačuvati neke stare predmete i predstaviti ih na kreativan način – istaknuli su Miholek i Mišulin.

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja iduće godine.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori