Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: OTVOREN DAB ’23., Kušenić: Scenarij izložbe možda je apokaliptičan, no istovremeno daje šanse za novi i drugačiji, ali zaista bolji svijet

U Galeriji Koprivnica večeras je otvoreno novo izdanje Drava Art Biennala.

Riječ je o izložbi koja ugošćuje 16 suvremenih umjetnika, a kako nam je to rekla jedna od kustosica izložbe Helena Kušenić iz Muzeja grada Koprivnice, DAB se u najširem mogućem smislu bavi problemima i pitanjima vode. Ove godine tako je postavljeno hipotetsko pitanje što bi se dogodilo kad bi vode nestalo i bi li to bila apokalipsa, ili prilika za nove, drugačije i neistražene mogućnosti. Objasnila je pritom i da se autori predstavljaju u formi fotografija, videa, spokenword performansa, interaktivnog devicea, instalacija, objekata, ali i skulptura, keramike, knjiga, pa i specifičnog nakita.

Zanimljivo, tema vodene apokalipse u središtu je ove izložbe baš u istoj godini kad su Podravinu zadesile poplave koje su uvelike utjecale na sadašnjost i perspektivu budućnosti obrana od ove elementarne nepogode na našem području, a na pitanje je li to bio poticaj za ovu temu, Kušenić nam je odgovorila kako se tema odredila prije poplava, no na neki se način predvidjela nepogodna situacija.

– Ovi događaji su se zapravo uklopili u DAB, mi smo ovu temu osmislili još početkom godine, a natječaj raspisali u ožujku pa bi se moglo reći da smo mi pretkazali ono što se može dogoditi. To su sve scenariji koji nas čekaju, ali su i bliže nego što mi to mislimo. Sada kroz ove različite radove se možemo zapitati i možda dobiti ideju koji je izlaz ili kako se nositi s ovim novim situacijama – navela je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osim što se bavi problemima i pitanjima vode te okuplja brojne autore, DAB nastavlja svoju misiju umrežavanja institucionalne i nezavisne scene s nastojanjem širenja platforme, dodala je Kušenić.

– Uvijek nam je drago ugostiti etablirane umjetnike, kao i one koji su tek na putu da to postanu. Neki od njih su zahvaljujući DAB-u sigurno u tome bili i uspješni. Naš glavni cilj ovog projekta je umrežavanje institucionalne i nezavisne scene, kao i akademija, umjetnika, stručnjaka svih vrsta i područja… Naš stručni žiri i ove je godine bio sastavljen od djelatnika Muzeja grada Koprivnice u kojem je uz mene sudjelovala Maša Zamljačanec, a tu je još i Tanja Špoljar ispred Ateliera Koprivnica koji pokriva nezavisnu koprivničku scenu, dok zagrebačku pokriva Ana Kovačić koja je dio WHW skupine. Tu je i Muzej likovnih umjetnosti Osijek koji je već nekoliko godina naš stalni partner, a ostvarila se i nova suradnja s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda i Romanom Tekić što nam je jako drago jer se širimo. Iako nosimo naziv Drava Art Bieanale i Drava je u našem fokusu te je bila inspiracija da nazovemo tako naš projekt, djelatnost je puno šira i bavimo se pitanjem vode općenito pa se možemo proširiti i prema rijeci Savi – objasnila je Kušenić.

U cijelom projektu posebno joj je draga i suradnja sa Sveučilištem Sjever.

– Kao što nam je drago imati mlade umjetnike, tako nam je drago imati i mlade dizajnere, odnosno one koji se za to obrazuju u našem gradu, a to su studenti Medijskog dizajna koji su i ove godine izradili vizualni identitet DAB-a pod mentorstvom Luke Borčića i Nike Mihaljevića, a u suradnji s Mariom Perišom koji je to prvotno i odobrio – navela je i otkrila da su vizualni identitet ove godine tako izradili studenti Denis Jakupi i Nadja Orkić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da je Drava Art Biennale zapravo nastavak projekta Drava Art Annale koji je provodila Draženka Jalšić Ernečić od 2003. do 2007. godine. Od 2013. godine Maša Zamljačanec i Helena Kušenić na poticaj Marijana Špoljara preoblikovale su ovu priču u veću izložbu suvremene umjetnosti.

– Ova izložba je od početaka bila zamišljena da umrežava nezavisnu institucionalnu scenu. Što se tiče tema, općenito smo se bavili pitanjem vode na prvom izdanju kad smo još pokušavali poloviti konce i to od toga kako voda utječe na stanje čovjeka pa do toga kako ona formira ono što nas okružuje. Narednih smo se godina specifičnije bavili određenim temama pa smo propitivali vodu kao osnovno ljudsko pravo i političko pitanje, pa se sužavali na to kako voda utječe i formira urbanitet nekog grada, kako se industrija odnosi prema vodi… Onda smo se u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i svi, okrenuli prema unutra pa smo na zadnjem izdanju odlučili proučiti na koji nam način voda može pomoći da se u teškim trenucima bolje snađemo. Sada je scenarij ove zadnje izložbe možda apokaliptičan, no istovremeno s druge strane daje šanse za novi i drugačiji, ali zaista bolji svijet – zaključila je Kušenić.

Dodajmo za kraj da u DAB-u ’23. sudjeluju Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. PinO – Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut te Iskra kolektiv. Izložba u Koprivnici ostaje otvorena do 8. veljače 2024. godine nakon čega seli u Muzej likovnih umjetnosti Osijek i u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda.

Djelić scena s večerašnjeg otvorenja izložbe donosimo vam u fotogaleriji u nastavku.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori